ТРИБУНА

Пандемията – до лятото на 2022-ра! Няма да се върнем към стария си живот

Епидемиологът, доктор на медицинските науки Михаил Фаворов говори в ефира на Радио Комсомолская правда за шансовете на човечеството да победи коронавируса.

Предлагаме ви част от интервюто, от което ще разберете кога ще приключи пандемията Covid-19и ще се върнем ли някога към стария си начин на живот:

– Втората вълна на коронавирус се търкаля към нас, можете ли да предвидите каква ще бъде тя?

– Сегашното покачване е абсолютно сезонно. Ние сме в самото начало на този възход. Ще достигнем своя връх през ноември-декември, защото сме в Северното полукълбо. Искам да посоча един много важен момент: по време на прочутата пандемия на испанския грип, започнала през 1918 г., най-големият и труден възход беше през следващата – през 1919 г. Затова сега очакваме и по-висок ръст в сравнение с февруари-март-април. Той ще продължи от ноември до февруари. Основната точка е дозата на инфекцията. Ако хванете малка доза от този вирус, няма да имате никакви симптоми. Но ако се заразите с голяма доза вирус, има голям риск болестта да бъде тежка. Как може да се контролира това? Само маска, социална дистанция и в никакъв случай контакт с тези, които имат дихателни симптоми.

– Каква е силата на медицинската маска?

– При нормални условия получаваме определени бактерии, вируси или техните антигени, тъй като те са например в храната. Това е нормално и напълно адекватно и трябва да е така. Значението на маската е съвсем различно. Ще можете да намалите дозата на вируса, който ще получите. Това е добре за вас. Но има също толкова важен момент: с маската намалявате дозата, която, извинете, изцеждате от себе си. В това е работата! Ако болен и здрав човек влязат в контакт, но в същото време са с маски, тогава здравият човек, ако се разболее, ще прекара „короната“ в лека форма. Ако маската е само на здравия човек, тогава има шанс да се получи сериозна форма. Т.е. с маските коригираме дозата. Ситуацията с пандемията, когато милиони хора са болни, е много специална. Следователно носенето на маски е социална необходимост. И така или иначе трябва да го направим.

– Възможно ли е да се заразим от асимптоматични пациенти?

– За съжаление да. Разбира се, тези, които кашлят и кихат, имат силен респираторен синдром, имат голямо количество вирус, така че са най-опасни. Но хората, които нямат симптоми, също могат да бъдат заразни. Към днешна дата това вече е доказано.

– Сега в света се разработват много ваксини срещу коронавирус, как да разберем, че тази или онази ваксина работи?

– Ефективността на ваксините се оценява от устойчивостта на инфекция сред ваксинираните. Всички тези приказки – има антитела, няма антитела – всичко това е от лукавия. Разбира се, сред онези, които имат антитела, вероятно има по-голям шанс те да са защитени. Но така наречената трета фаза все още не е преминала, докато 10 хиляди души не са получили ваксина срещу COVID и 10 хиляди срещу някои други (например срещу грип) и не сме разбрали колко са се разболели в първата група и колко са се разболели във втората, все още нямаме данни дали тази ваксина действа или не.

И това е най-важният момент. В света вече има 167 ваксини, само китайците имат 50. Но никой не знае коя работи. За съжаление ситуацията е същата и със Sputnik V. Все още няма нито една ваксина, която да показва, че предпазва. Каква ваксина лично ще си ваксинирам? Бях заместник генерален директор на Международния институт за ваксини на ООН в продължение на 4 години и вярвам, че мога да разбера коя ваксина действително действа. Ето тази, която ще покаже ефективност, със сигурност ще ваксинирам. Тази ваксина може да е Sputnik V, но засега няма такива данни.

– Трябва ли всички да бъдем отново под карантина?

– Знаете ли, този въпрос е безсмислен. Щом епидемията достигне своя връх, щом вече няма места за хоспитализация на тежко болни, всеки ще се скрие. Ако възникне сериозна ситуация (а тя вече е започнала!), невротизацията на обществото ще бъде толкова голяма, че то само ще изисква всички да бъдат заключени. Сега все още живеем в инерцията от летния период, когато въпреки че има заболеваемост, висока смъртност не се наблюдава. Междувременно в Перу, в Бразилия труповете лежаха по улиците, нямаше къде да ги премахнат. А в Испания цял леден дворец беше пригоден за съхранение на мъртвите. Дай Боже да нямаме нищо подобно.

– Ваксината ще промени ли коренно ситуацията?

– Разбира се, това е фундаментално важно, но все пак е социален механизъм. Нека изчислим колко време ще отнеме, преди да получим достатъчно от нея, за да ваксинираме всички хора на 45 и повече години, които са изложени на риск? По този начин плавно стигаме до заключението, че версията, че всички ще се разболеем, е абсолютно вярна. Повече от 70% от населението трябва да са имунизирани срещу тази инфекция, за да стане тя като грип за нас.

– Кога ще се върнем към нормалния живот?

– Вероятно в края на тази и началото на следващите години ще претърпим силно огнище. Съответно, през 21-ва – 22-ра година – сравнително малко огнище. Това означава, че през лятото на 2022 г. ситуацията ще се стабилизира… Но никога няма да живеем както преди. Тази епидемия промени всичко. Тя промени естеството на работата, характера на взаимоотношенията между хората. Нищо не минава без следа. Има добра работа на американски учени, които са изследвали влиянието на епидемията върху психиката на хората. Всички знаят, че пандемията е оказала огромно влияние върху физическото здраве, но се оказа, че въздействието върху социалната психология, върху психологията на масите, също е огромно! Този ефект е очевиден, но трябва да бъде проучен и разбран.

Превод: Glas.bg

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top