Увеличената бройка на заразени с COVID-19 се дължи на това, че бяха свързани много малки социални мрежи в една голяма социална мрежа – това са учениците, заради тях вирусът се разпространява по-лесно в общността. Това каза пред БНТ пулмологът Александър Симидчиев.

„Колкото по-малко се носят предпазни средства, толкова по-лесно се пренася от един човек на друг. С повече заразени трябва да седим по-далеч един от друг“, каза още той.

Пулмологът беше категоричен, че маските нямат такива странични ефекти, които циркулират от фейсбук, а с тях има намаление с 35% на заразяването.

„Българин, който работи в университет в Канада направи тест, който показва, че с маски може да има 1/3 от случаите по-малко. Нямаме още една цяла година опит с този вирус зад гърба си. Вирусът заразява, това, което е различно е поведението на хората. Ако хората променят поведението си, кривата може да слезе надолу“, добави д-р Симидчиев.

Според него, има прилика между България и САЩ, тъй като и в двете държави кривата върви нагоре. По думите на д-р Симидчиев, Западна Европа е различна от Източна Европа.

„Променен е нашият имунен отговор към вируса. Много значим е ефектът, че се научихме как да го лекуваме по-добре. Надявам се да се въведат и в България скоро тестове, с които да се реши дали е коронавирус или грипен вирус“, добави той.

Пулмологът каза още, че не бива да се стига до ограничение на различни групи по възрасти.

Д-р Симидчиев напомни, че при грипа по-често се срещат болките в мускулите, а при COVID е характерна загубата на обоняние.

„Това да се наблюдаваме и когато се чувстваме неразположени да си премерим температурата, това са неща, които ни насочват да си останем вкъщи. В началото е добре да потърсим лекар по телефона“, допълни пулмологът.

При Тръмп бяха приложение няколко неща, едното от които беше експериментален медикамент. За мен това беше неморално. Пасивното слагане на антитела помага човек да се излекува побързо, това се прилага и у нас“, добави д-р Симидчиев.