ДНЕС

Предлагат да има детски надбавки за всички деца

Да отпадне подоходният критерия за отпускане на детски надбавки. Това ще предложи социалният министър Деница Сачева.

Ако предложението бъде прието, това ще струва 398 млн. лева. допълнително на държавния бюджетq обясни социалният минстър пред БНР. Сачева вече веднъж лансира идеята си през септември, но все още не е сигурно дали ще залегне в бюджета за следващата година.

В момента месечната помощ за семейство с едно дете е 40 лева, за две – 90 лева, за близнаци – 75 лева. Помощта е при месечен доход до 410 лева на член от семейство.

При доход от 400 лв. до 510 лева се изплаща 80 процента от размера на помощта. Министър Сачева припомни, че преди въвеждането на подоходния критерий преди години, детските надбавки са били за всички семейства.

„В момента смятам, че е много по-справедливо това, защото виждаме, че има различни гласове по тази тема. Редно е да има една социална помощ, която не разделя хората, а която ни сближава всички заедно. Прекалено много неща ни разделят напоследък“, коментира Сачева.

Добавките за всички деца без подоходен критерий се получаваха до 2002 г. Тогава по съвет на МВФ правителството се отказа да вдигне двойно размера им без оглед на доходите в семейството. От фонда направиха забележка, че не може социална помощ да се дава на всички, нито пък има как бюджетът да издържи.

Деница Сачева съобщи още, че решение за осъвременяване на пенсиите ще бъде взето на коалиционен съвет и единственото сигурно към момента е, че пенсионерите ще получават по 50 лв. до края на март 2021 година.

„С бюджетната процедура се работи по различни варианти за индексиране на пенсиите, така че минималната да бъде 300 лв., а максималната пенсия да нарасне. Нарастването на максималната пенсия не изисква непременно да нарасне и максималния осигурителен доход, както някои презюмираха, защото има и други варианти.

Тя може да нарасне при един коефициент от 1.2 и да стане 1440 лв.

Затова бързам да кажа много ясно, че максималният осигурителен доход за 2021 г. няма да се увеличава“, заяви Сачева.

Социалният министър припомни още, че удължаването на мярката 60/40 до края на годината ще струва около 400 000 лв. Ще бъдат запазени около 200 000 работни места.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top