ДНЕС

Елена Динева остава в ареста, няма пари за гаранцията

Елена Динева остава в ареста. Обвиняемата не разполага с толкова средства, освен това смята плащането на такава сума за свободата си за безсмислено, съобщи адвокатът й Людмил Рангелов.

На жената до Васил Божков – Елена Динева беше наложена парична гаранция 1 млн. лв., след като обжалва наложената ѝ миналата седмица мярка за неотклонение – парична гаранция от 750 хил. лв., тъй като по думи на защитата ѝ, сметките ѝ са запорирани и тя няма средствата да плати санкцията си.

От държавното обвинение също протестираха, искайки тя да остане в ареста. Според състава на Апелативния спецсъд, съдейки по имущественото и неимущественото състояние на Динева, както и по многото адвокати, с които се защитава и честата им смяна, тя е в състояние да заплати дори по-висока санкция. Освен множество имоти в страната, тя има и такъв в чужбина – апартамент в Париж за 25 млн. евро. Тя също така разполага и с лична колекция от картини и исторически ценности, които макар иззети, са все още нейна собственост

Динева е обвинена в участие в организирана престъпна група, която се е занимавала с рекет, изнудване, подкуп, длъжностно престъпление, закани за убийство и изнасилвания. В групата са още девет души. Сред тях – бившата секретарка на Васил Божков – Йоана Чолакова и бившият председател на Комисията по хазарта – Александър Георгиев.

В началото на заседанието от държавното обвинение приобщиха към делото 2 постановления на прокурор за прецизиране на обвинението ѝ и за присъствие на Динева на претърсванията и изземванията на апартамента ѝ на бул. „Васил Левски“, както и протокол за разпит на свидетел.  По думите на прокурор Даниела Димитрова предвид тежестта на соченото за извършено от бизнесдамата престъпление и достатъчното доказателства, които подкрепят това, тя следва да остане в ареста. Тя посочи, че ако съпругата на Божков бъде пусната на свобода, съществува реална опасност тя да попречи на разследването и да укрие доказателства.

Според прокуратурата бизнесдамата е и в състояние да заплати и по-висока гаранция от тази, определена от Спецсъда в размер на 750 хил. лв. Като доводи за това бяха изложени дяловото участие на Елена Динева в много търговски дружества, както и притежанието на акции в няколко акционерни дружества, сред които „Ек Джи Ем“ АД  – тя притежава общо 9 акции посредством едноличен търговец.

Според защитата на Динева прокуратурата не е изложила каквито и да е категорични доказателства за съпричастността ѝ към престъплението и подхожда хипотетично. „Това, че е съпруга на Васил Божков, не я прави милионер“, заключи адвокат Георги Гатев във връзка с наложената ѝ първоинстанционно парична гаранция. Като довод за това изтъкна запорираните ѝ сметки и липсата на търговска дейност на дружествата, от които тя притежава дял. „Динева не разполага нито с достатъчни пари и средства, нито с ценни книжа, който да ѝ позволят да заплати гаранцията. Също така, в дома ѝ няма намерено нищо, което да предполага обратното. Тя не разполага и с обща сметка със съпруга си.“, заяви защитникът пред Апелативния спецсъд.

„Аз съм над 7 месеца в ареста и обиските в моя дом не са спирали. Досега не се намериха пари и значителни ценности в него. Разследващите иззеха картини, скулптури и декорация, въпреки че са поканили експерти от Националната галерия, взимат всичко, без да правят моментални експертизи. Оказвам пълно съдействие на разследването, плащам тока в дома на бул. „Васил Левски“ и осигурявам тоалетно-санитарни условия на държавните служители, които работят по претърсването. Плащам сметките от ареста, плащам и на адвокатите си“, коментира Динева пред съда, защитавайки тезата си, че няма финансова възможност да заплати паричната си гаранция.

Съдебният състав определи, че е налице обосновано положение, че Елена Динева е съпричастна към тежкото обвинение с висока обществена опасност. Магистратите определиха това предвид устни доказателства – разпити на множество свидетели, както и писмени такива – справки за получени хазартни приходи и дължими държавни такси, препокриващи се с инкриминирания период. Притежавала е и дружества, които участват в „Еврофутбол“ и „Евробет“ и е заемала е управителска длъжност в тях. Тя е била запозната както с дейността на горепосочените дружества, така и с дейността на „Националната лотария“. Освен това, тя е и вземала активно участие в изготвянето на финансовите ѝ отчети и разпределянето на дивидентите. Налице са и доказателства за незаконното отчуждаване и незаконното държане културно-исторически ценности от бизнесдамата. Елена Динева е имала и пряко участие в закупуването на ценности и артефакти, намерени на различни адреси, по време на разследването за ОПГ.

Един от адвокатите на Динева – Людмил Рангелов, бе категоричен, че подзащитничката му няма как да заплати гаранцията си. С това си решение тя ще остане в ареста. Законовият срок за задържането ѝ обаче изтича в края на октомври, когато се навършват 8 месеца от арестуването ѝ, а след това обвинението ѝ ще трябва да бъде променено от прокуратурата.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top