ТРИБУНА

Днес имен ден празнуват Мария, Мариана, Марийка, Мара, Маруда, Манда, Маруша, Магдалена, Магда, Миглена, Лина

На 22 юли Православната църква почита паметта на първата вестителка на Възкресението на Исус – Мария Магдалена. Смята се, че тя първа е възвестила: „Христос воскресе!”.

Името на светицата идва от „Магдала” или кула на иврит. Така се е наричал родният град на Мария в Галилея.

Според православната вяра равноапостолната мироносица Мария Магдалeна изцелява бесове.

Католическата църква разглежда личността на светицата като каеща се блудница. Тази представа е наложена през 591 г. след Хр. от папа Григорий. През 1969 г. Ватиканът официално опровергава схващането, че Мария Магдалeна е била блудница. Но наложената за повече от хилядолетие представа, трудно може да бъде премахната.

Връзката между Исус и Мария също се разглежда по различен начин от двата канона.

Независимо от различията в трактовките на образа на Магдалена, който години наред занимават писатели, художници и духовници, в нейното житие се разказва, че когато Исус Христос извършвал чудеса в Галилея, към него пристъпила жена на име Мария Магдалена. Помолила го за помощ и Господ изгонил от тялото ѝ седем бесове, с което я излекувал.

От този момент нататък Мария следвала Исус до смъртта му и била първата, която видяла празния му гроб и първа чула думите на възкръсналия Христос и познала гласът му.

Според преданието именно тя отишла при римския управител на Галилея. Дала му едно бяло яйце и му казала, че Христос е възкръснал. Той отговорил, че е възкръснал толкова, колкото е червено яйцето в ръката ѝ.

В този момент яйцето станало червено. Това поставило традицията да се боядисват великденските яйца в червен цвят.

Според някои християнски секти Мария Магдалена е била най-важният апостол. Намерено през II век сл. Хр., нейното Евангелие, е написано на гръцки език. Експедиция от археолози открили копие от него и на коптски.

Счита се, че чудотворните мощи на светицата се намират в Света гора, Атон.

Днес имен ден празнуват Мария, Мариана, Марийка, Мара, Маруда, Манда, Маруша, Магдалена, Магда, Миглена, Лина.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top