ДНЕС

Борисов: Истинската криза ще настане догодина

  • Властта няма намерение да прилага крути мерки заради COVID-19
  • Премиерът призова: Да покажем, че демокрацията не е само права, а и отговорност
  • Разпад на държавността, ако не останат пари за основните сектори, прогнозира той

„Истинската криза ще настане догодина. Световната икономика по никакъв начин не се възстановява. Нищо не подсказва, че сме преодолели случващото се. Тежките времена предстоят“. Този коментар направи премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание по повод ситуацията с коронавируса. Министър-председателят изтъкна случващото се в света.

„Виждате, че в световен мащаб много по-развити държави от нас, продължават да се лутат и няма решение, което да можем да изпълним всички заедно. Мелбърн го затвориха, САЩ излизат от СЗО, Белград приложиха мерки, на които виждате как реагират хората“, коментира Борисов.

За ситуацията у нас и високия брой заразени с COVID-19 от изказването му се разбра, че управляващите нямат намерение да налагат крути мерки. Борисов каза, че е най-лесно да се издаде заповед за затваряне, но трябва да свикнем да живеем с вируса. „Много са ми интересни, особено нашите колеги от дясно, когато казват, че трябва да затваряме и да сложим градовете под карантина. Всеки от нас е информиран, че дезинфекцията, носеното на маска и дистанцията, са единственото, което предпазва от заболяването. И ние действително като демократи сме дали този избор на хората. Какво излиза, че ако има заповед и диктат ще изпълняваме, а когато знаем всичко това без заповед няма да го изпълняваме?“, попита Борисов и допълни, че това дали да отидеш на мач, бар, ресторант, театър, кино, е избор. По думите му у нас информираността по темата е голяма и всеки може да си прецени риска, за което благодари и на медиите.

Премиерът смята, че заповедите се отразяват на психиката и здравето на хората и продължи да пита: „Като спреш на магистралата и отидеш да си заредиш автомобила, какво ти пречи да си сложиш маска?“. Борисов обясни, че призивите за затваряне идвали от хората, които казвали, че маските са за да им се запуши устата.

Министър-председателят изрази мнение, че със ситуацията може да се справим с максимална консолидация в държавата. „В тази ситуация всяка нация сама за себе си трябва да бъде мобилизирана и политическата класа трябва да дава този тон“, заяви Борисов. Той прогнозира разпад на държавността, ако страната бъде оставена само в ръцете на икономическите мерки, като 60/40 и 80/20. „Няма да издържат финансовите, социалните системи, месеци наред, ако се върви с 60/40 , 80/20 и да няма приходи, тогава ще се разпадне държавността като не останат пари за основните сектори, пенсии и заплати. Молбата ми е да покажем, че демокрацията не е само права, а и отговорност“, призова премиерът.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top