ДНЕС

Урсула фон дер Лайен се издъни

Европейската комисия изрази съжаление, след като председателката й Урсула фон дер Лайен подкрепи управляващата дясноконсервативна партия в парламентарните избори в Хърватия, съобщава „Асошиейтед прес“.

Фон дер Лайен се появи с други дясноцентристки политици в промоционален видеоклип, публикуван от Хърватския демократичен съюз преди изборите вчера, като това е в нарушение на насоките за политически неутралитет за служителите на комисията.

Бивш министър на отбраната на Германия, Урсула фон дер Лайен е член на дясноцентриския Християндемократически съюз (ХДС), който принадлежи към същата Европейска народна партия (ЕНП) като Хърватския демократичен съюз.

Кодексът за поведение на членовете на Европейската комисия гласи, че те „трябва да се въздържат от публични изявления и намеси в подкрепа на която и да е политическа партия или организация на социалните партньори, в които те членуват“, освен когато те се кандидатират за избори или участват във вот.

Реагирайки на лавината от критики в социалните мрежи, водещият говорител на Европейската комисия Ерик Мамер каза, че Фон дер Лайен се е включила в хърватската кампания в „свое лично качество“.

„За съжаление, това не стана ясно в окончателната версия на видеото“, отбеляза Мамер.

Урсула фон дер Лайен е била посочена като председател на Европейската комисия във видеото и е била заснета да стои пред знамето на Европейския съюз.

Управляващите консерватори победиха на парламентарните избори в Хърватия, които се проведоха вчера. При преброени над 90 процента от гласовете Хърватският демократичен съюз печели 66 места в 151-местния хърватски парламент и вероятно ще състави ново коалиционно правителство с по-малки десни партии.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top