ДНЕС

Удължават извънредната обстановка до края на юли

  • Извънредната обстановка ще е в сила до 30 юли
  • Ограничават масовите мероприятия
  • Стартират масирани проверки по общини за спазване на мерките
  • България е на път да направи пробив в лечението на коронавирус
  • Здравният министър е назначил проверка в ЦСМП-София заради починалия лекар
  • 15 души от екипа на ФК Черно море и четирима футболисти от Царско село са заразени

Извънредната обстановка, която трябваше да приключи на 15 юли ще бъде удължена до края на месеца. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев по време на брифинг. На него присъстваха още председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов и шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Днес се състоя среща с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и Националния оперативен щаб. Ние продължаваме да следим обстановката – лицата, които са заразени и са носители на вируса, тези, които са в болнични заведения, тези, които са в домашна карантина, броят на заразените медицински служители, клъстерното и дифузно разпространение на вируса, както и много други показатели, които използват Европейските институции, за да правят анализ на заболяването.

Взехме решение да продължим извънредната епидемична обстановка в страната с две седмици, т.е до края на месец юли“, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

По думите му, целта на това решение е да може министърът на здравеопазването да се възползва от правомощията си да издава заповеди, с които да се променят мерките, ако това се наложи. „По този начин ще имаме възможност за ефективна реакция, за да предпазим българските граждани“, обясни Ананиев.

Освен това ще бъде затегнат контрола по области, като ще се сведат до минимум масовите мероприятия, каза още здравният министър. По думите му ще стартират и засилени проверки с помощта на Регионалните здравни инспекции, като ще се следи за спазването на епидемичните мерки. Ананиев заяви още, че ще издаде нова заповед за държавите, от които граждани могат да влизат свободно в България, както и онези, които ще продължават да подлежат на задължителна 14-дневна карантина.

ПРОБИВ

България е на път да открие лечение на коронавируса. Това заяви шефът Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. През месец май у нас е стартирало клинично изпитване с лекарствен продукт „Ивермектин“. До момента са набрани 30 пациента от 9 болници в страната. Проучването се прави изцяло от български екип и е провокирано от учени в Австралия, но България е първата страна в ЕС, която е започнала такова клинично изпитване.

В края на юли или началото на август ще бъдат анализирани и представени първите резултати, уточни Кирилов. Той каза, че лекарствения продукт „Ивермектин“ се използва от години при различни инфекции, предизвикани от паразити и е с доказана безопасност и ясни странични ефекти. Клиничното изпитване е двойно сляпо рандомизирано – пациентите са разделени на две групи, като хората от едната група получават лекарството, а хората от втората група – плацебо, обясни още шефът на ИАЛ.

АКТУАЛНО

По отношение на актуалните теми свързани с коронавируса, здравният министър Кирил Ананиев заяви, че се очакват проби от още футболисти на Черно море и Царско село, но сред тях вече има положителни. 15 души са заразени от екипа на ФК „Черно море“, но не всички са ф8утболисти, от „Царко село“ пък 4-ма футболисти са с положителни проби. „Когато открием, че в даден отбор след мача има положителна проба, ние веднага отделяме този футболист да не играе, останалите ги тестваме два пъти, след мача и 48 часа преди следващия им мач, за да не допуснем на терена да излезе заразен футболист“, обясни Ананиев. Той каза, че е назначил проверка в столичния Център за спешна медицинска помощ във връзка с починалия лекар д-р Юлиян Стамов. Проверката ще установи дали му е отказана линейка и какво точно се е случило.

За фалшиво положителните тестове пък проф. Тодор Кантарджиев заяви, че регистрирането на новите случаи следва Европейските изисквания. „За да бъде регистриран случай на такъв болен трябват две съобщения – едно от лекуващ лекар или лекар епидемиолог, който има съмнения по клинични данни, че пациентът е заболял. Второто нещо е положителен PCR тест. След това се приема, че пациентът е болен“, обясни проф. Кантарджиев и допълни, че ако се прави PCR тест в лицензирана лаборатория с правилно взет материал и резултатът е положителен, това означава, че пациентът отделя вируса. „Колко време продължава да е преносител, това е отделен въпрос“, заяви проф. Кантарджиев.

„Ако днес съм положителен, а утре отрицателен – кое е вярното? Вярното е, че си положителен. Защото отрицателния резултат много често се дължи на неправилно взета проба или неправилно съхраняван материал. Затова имаш ли положителен тест в лаборатория, регистрирана в нашата страна, значи ти си заразен“, категоричен беше проф. Кантарджиев. Той заяви, че няма медицински доказателства, че вирусът е отслабнал, но при тази инфекция от голямо значение е възрастта и общото състояние на човека. „Това заболяване не е толкова смъртоносно, но това зависи от гостоприемника“, обясни шефът на Националния център по заразни и паразитни болести.

На свой ред председателят на НОЩ генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски обяви, че хидроксихлорохина е било основното средство за лечение, използвано в Китай. „През последните месеци се разразиха горещи дебати, предизвикани от ремдесивира, който е в пъти по-скъп. В момента той е утвърден като схема за лечение в САЩ, използва се и в редица Европейски страни. СЗО прекрати изпитванията на хидроксихлорохин заради статия в научното издание „Лансет“, което обаче се оказа, че не се позовава на научни данни и последва опровержение. След това СЗО възстанови проучванията с хидроксихлорохин“, обясни ген. Мутафчийски. Той обаче посочи, че в България не е преустановявано лечението с този препарат, защото дълго време той е бил единственият с показания за лечение на COVID-19.

„Преди два дни СЗО отново прекрати проучванията, без да се обосновава защо, но хидроксихлорохина не е отхвърлен като метод“, каза още ген. Мутафчийски.

Той уточни, че не е в компетенциите на Световната здравна организация да взима решения валидни за всички страни. „Това е заболяване, за което няма създадени протоколи за лечение. И различните държави да предприели своя схема, която намират за удачна. Търсенето е в цял свят“, уточни генералът и допълни, че хидроксихлорохинът се използва единствено за лечение в болнични условия.

Що се отнася до болниците, които приемат пациенти с коронавирус, според здравния министър, те са определени и ясни. „Имаше момент, в който се получаваше разминаване между спешната помощ и лечебните заведения, но ние уточнихме въпросът с всички РЗИ и в момента е постигнато синхронизиране“, каза Ананиев.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top