ДНЕС

И Борисов на разпит по делото за търговия с влияние, свързано с Пламен Бобоков

Четири разпита по разследването за престъпно сдружение с цел търговия с влияние са насрочени във вторник.

Делото започна, след като прокуратурата откри в телефона и айпада на Пламен Бобоков размяна на съобщения между него и секретаря на президента по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов.

Началото на маратона от свидетели ще бъде поставено още сутринта от Бойко Борисов. Премиерът е призован на разпит в 9,30 ч в сградата на Специализираната прокуратура на ул. “Черковна”. След него като свидетели трябва да се явят депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев, който е и областен координатор на ГЕРБ в Русе, и Росен Даскалов, който е бивш общински ръководител на управляващата партия в дунавския град.

Самият Бобоков също ще дава показания, но в ранния следобед в следствения отдел на Специализираната прокуратура на ул. “Г. М. Димитров”.

Причината Борисов да бъде призован като свидетел вероятно е замесването на името му сред чатовете на Бобоков.

Преди дни по Би Ти Ви собственикът на “Приста ойл” съобщи, че на 31 март 2019 г. изпратил есемес до министър-председателя заради задържания в наши териториални води либийски танкер “Бадр”.

Текстът на изпратеното от Бобоков съобщение до премиера гласял: “Добро утро, бос! Задава се голям проблем с Либия, моля те да се видим за 10 минути и ти ще си прецениш. Въпросът е много сериозен”.

В интервюто Бобоков обясни, че се обръщал към Борисов с “бос”, защото се познавали от много години, а Борисов бил “началникът” на държавата.

В друго телевизионно интервю от 21 юни тази година Пламен Бобоков обяви, че депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев кадрува в Русе.

“Отидете в Русе и попитайте кой в града назначава всички прокурори, съдии, директори на МВР. Всеки държавен чиновник до портиер се назначава от едно лице – областния координатор на ГЕРБ Пламен Нунев. Той, разбира се, не го прави сам, зад гърба му е първият стълб. Това е обществена тайна”, твърди Бобоков.

Самият Нунев отрече да кадрува в Русе.

“Несериозни са нещата. Не се занимавам с такива неща. Не обръщам внимание”, каза той преди дни. И добави, че се гордеел, че общо в шест общини в Русе имали кметове от ГЕРБ.

Третият призован – бившият общински лидер на ГЕРБ в Русе, предприемачът Росен Даскалов, подаде оставка през декември миналата година, след като кандидатът на управляващата партия за кмет на града претърпя загуба на местните избори. Даскалов остана на този пост само четири месеца.

Причината Пламен Нунев и Росен Даскалов да бъдат призовани е, че на различни дати през 2019 г. двамата са комуникирали с Бобоков, съобщиха от Специализираната прокуратура. Засега не е ясно какво е било общуването помежду им и дали и те са си разменяли съобщения с бизнесмена.

По делото за търговия с влияние до момента няма обвиняеми. Разпитани са обаче много хора.

Пламен Бобоков веднъж вече беше викан във връзка с делото. Два пъти показания даде и секретарят на президента Пламен Узунов. Повторният му разпит се наложи, за да предостави на разследващите действителните кодове за отключване на два от трите му мобилни телефони. Разпитана беше и външната министърка Екатерина Захариева, защото Бобоков проявявал интерес към посланическите назначения в Алжир и Нигерия.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top