Директорът на „Пирогов“ Асен Балтов е под карантина от 14 дни, след като е бил контактен с човек, заразен с коронавирус.

Пред bTV той не каза кой е човекът, но уточни, че са стояли на една маса и това налага карантината.

В същото време той си е направил два PCR теста, които са показали отрицателен резултат, но бързият му тест е показал, че има антитела.

Сега Балтов е в дома си, в добро състояние и без симптоми, но след края на карантината ще си направи още един тест, както и „илайза метод“ който да покаже дали се е срещал с вируса.

Той обясни каква е ситуацията в Спешния институт. „Стараем се в рамките на месец целият поток да бъде обхванат и да бъде направен по един PCR. Също така, който е бил в отпуска и се връща на работа, задължително минава през тест“, обясни директорът Балтов.

От думите му стана ясно, че именно след връщане от отпуска са хванати „доста колеги, които са били в контакт с вируса и показват, че имат антитела, но повечето са го карали безсимптомно“.

„Пирогов“ досега е установил 72-ма заразени медици, но в момента няма болни лекари. Всички са били от първата вълна и вече са на работа. В болницата е установен строг контрол и носене на маски задължително.

По думите на Асен Балтов – призивът „Яко ще се мре“ – е просто пунктуация, че не трябва да се разхлабват мерките и това не води до нищо добро.

Той бе категоричен: „Трябва да се спазват трите Д – дистанция, дезинфекция и дисциплина с добавен контрол“.

Балтов смята, че в момента в страната ни има втори пик – над 1600 активни пациенти, около 20% влизат в болници, а 5% са в тежко състояние.