ДНЕС

Радев: Безработицата ще се усети най-много през есента

Анализите показват, че есента ще ни бъде най-тежко, на много места реалната безработица ще се усети най-много тогава. Това каза президентът Румен Радев във връзка с очакванията и прогнозите за икономическите последствия от COVID – кризата.

Коментарът държавният глава направи в отговор на журналистически въпрос в Кресна, където бе на посещение. На въпрос има ли конкретни предложения най-вече към местните власти и бизнеса, Румен Радев отговори, че тези предложения са отпреди кризата с COVID-19. „Кризата доказа още веднъж колко е вярна и необходима тезата за финансова децентрализация на общините в България“, посочи Радев. „Тя показа едно и това е големият проблем – има заделени средства, те са милиарди, поне така се обявява, но няма капацитет, административен, според който тези средства да достигнат до всички най-нуждаещи се“, каза още държавният глава.

Според Радев, финансовата децентрализация ще даде възможност на местното ръководство да определя приоритетите и да реализира политики, които да работят в полза на хората.

Президентът посочи, че не е късно да се преодолее кризата, но трябва да се разгърне капацитетът на държавата и да се достигне до всички най-засегнати хора, както и до малките и средни предприятия.

На рождения си ден днес точно в 13:00 часа кортежът на президента Румен Радев и придружаващите го от президентството пристигнаха пред сградата на общината в Кресна, където бяха посрещнати от червения кмет Николай Георгиев.

Освен кмета, президентът беше посрещнат и от Неврокопския митрополит Серафим. За рождения си ден той получи подарък плакет и торта. По този повод Радев обясни,че най-големият му подарък е срещата с младите хора. Президентът ще отпразнува довечера личния си празник в Сандански със съпругата си

Румен Радев посети Храм-паметник и костница „Св. Иван Рилски“ в града и се поклони пред тленните останки на загиналите 526 български герои в двете Балкански войни, в Междусъюзническата война от 1913 г., когато точно в Кресненското дефиле българската войска спря и прогони гръцките нашественици.

По-късно, президентът разговаря със земеделски производители и фермери от региона. Пред журналисти държавният глава, в своя познат стил, се оплака от действията на правителството: “Тук в Кресна хората се радват, че ще мине магистралата, но тук има 48 фирми, малки търговски обекти. Още през есента тези хора ще останат без работа, заради магистралата, семействата им остават без препитание, те какво ще правят. Трябва да се намерят механизми тези хора да имат перспектива за друг бизнес, да им се даде алтернатива. Нека на магистралата да се направят площадки, където тези хора да могат да изградят търговски обекти. И те да са с предимство, за да продават своята продукция.Трябва да има и зеленчукова борса, но трябва освен продажба да се мисли и за преработване на зеленчукова и животинска продукция, за да има по-голяма добавена стойност“,каза Радев.

Президентът коментира още: „Има заделени средства, те са милиарди, поне така се обявява, но няма административен капацитет, тези средства да достигнат до най-нуждаещите се. А ако има финансова децентрализация, то общините ще имат по-голям ресурс, защото те най-добре знаят къде да се насочат тези средства. А сега общините са недофинансирани и всички имат сериозни проблеми, а ръководствата са оставени сами да се справят.“ Според него най-тежко ще се усети икономическата криза у нас през есента.

В 15:30 часа президентът Радев заедно с кортежа си отпътува за Сандански. Утре той ще посети и община Петрич, като ще разгледа и античния град Хераклея Синтика.

 

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top