ДНЕС

Каракачанов с висока оценка за военните на Шабла

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде висока оценка на действията на военнослужещите, които участваха в заключителния етап на съвместните бойни и експериментални стрелби по въздушни и надводни цели на зенитния полигон на Военновъздушните сили (ВВС) край с. Шабла, съобщиха от МО.

Той отбеляза и високия професионализъм на командирите на военните формирования, проявен при организацията, планирането и ръководството на стрелбите.

Положителна оценка за проведените съвместни бойни стрелби „Шабла 2020“ даде и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. “Военнослужещите заслужават уважение за труда си“, заяви началникът на отбраната и допълни: „Моята амбиция е мероприятията да бъдат по-мащабни и мисля, че с ресурса, с който разполагаме, постигаме ефективност, която ни позволява да надграждаме“, категоричен бе адмирал Ефтимов.

Иначе преди това Военният министър наблюдава ученията на Шабла. На зенитния полигон на Военновъздушните сили военнослужещи и техника от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции проведоха полево обучение, бойни и експериментални стрелби по въздушни и надводни цели.

Какво още каза Каракачанов по време на ученията четете тук и тук.

На зенитния полигон на ВВС „Шабла“ в присъствието на президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, екипажите от авиобази Граф Игнатиево, Безмер и Крумово показаха високо ниво на подготовка при изпълнението на задачи за поразяване на самолет-нарушител с авиационна управляема ракета, въздушно разузнаване и определяне на местоположението на катапултирал се екипаж, неутрализиране на условен противник и непосредствена авиационна поддръжка с бордно артилерийско и неуправляемо ракетно въоръжение, бойно търсене и спасяване на приводнен екипаж над морската повърхност.

Военнослужещите демонстрираха отлични умения при управлението на летателната техника, точни попадения при стрелбите по въздушни и надводни цели и висок професионализъм при спасителните дейности за медицинска евакуация на бедстващия екипаж.

При изпълнението на различните задачи участваха самолети МиГ-29 и Су-25, както и вертолети Ми-24, Ми-17 и AS-532 AL Cougar. Високо ниво на подготовка показаха и военнослужещите от формированията за противовъздушна отбрана на Сухопътните войски. Те изпълниха бойни стрелби по въздушни цели със зенитна установка ЗУ-23-2 и с преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела 2М“.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top