ДНЕС

3000 на поправка на матурата по български през август

Близо 3000 зрелостници пропуснаха матурата по български език и литература и ще ходят на поправка в края на август. Заявления да се явят на изпита бяха подали 48 582 души, а реално го проведоха само 45 616, показват данните на образователното министерство.

Коронавирусът е възпрепятствал 18 от желаещите да се явят на матурата, тъй като са били поставени под карантина. Сред тях е имало както ученици от тазгодишния випуск, така и мераклии, които са били скъсани или не са полагали изпита, когато са завършвали.

В столицата не се явиха 114 зрелостници, посочи шефката на образователния инспекторат Ваня Кастрева. Двама от тях са били под карантина. Друг от учениците пък е пристигнал в училището, след като са разпечатали варианта и затова не е бил допуснат, обясни Кастрева. Според нея повечето неявили се на матурата изчакат поправителната сесия, за да могат да се подготвят по-добре. Имало е и ученици, които са си забравили личните карти, но са влезли в изпитните зали след координация между школата, в които учат и тези, в които се е провел изпитът.

В столицата кампанията премина спокойно и всички зрелостници са спазвали правилата. Имало е само две анулирани работи, но не заради преписване. Единият от зрелостниците е написал името си върху първия модул и затова е излязъл от изпитната зала. Друг пък директно скъсал матурата и напуснал. В страната общо анулираните работи са шест.

Тазгодишните зрелостници писаха есе или интерпретативно съчинение по разказа „Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин на последния 41-ви въпрос от матурата. Учениците разсъждаваха по темата „Човекът и неговите съмненията“. Певецът на българското село се падна на матурата и миналата година, но набор 00 писаха по „Косачи“. След като съвпадението стана ясно, в социалните мрежи се появиха десетки шеговити коментари. „Мисля да наложа монопол на пазара… Догодина ще се видим пак!“, заплаши профил с името на Елин Пелин във Фейсбук. В социалната мрежа започнаха и прогнози за следващата матура като зрелостниците залагат на друго произведение на автора. „00 набор косяха. 01 набор ядоха чорбата на отец Никодим, а 02 набор ще раздават за Задушница“, предположи един от участниците в групата за матурите във Фейсбук. Там заваляха картинки на бобени зърна в различни цветове, боб и шкембе чорба, отци и други асоциации с темата и автора на матурата.

Въпреки неочакваното съвпадение обаче, жребият зарадва някои зрелостници. Иван от столичното 119-то СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ сподели, че е останал доволен от автора, тъй като той е бил по-лесен вариант от някои други. „Тестът не беше много труден. Съмняваше ме само дали „Ралица“ е на Пенчо Славейков или на Йордан Йовков, там обърнах повече внимание, но в крайна сметка се справих. Не беше толкова трудно, колкото очаквах“, допълни зрелостникът за мнението си за изпита.

Заради извънредната обстановка у нас изпитът се проведе при различни от традиционните условия. Той започна час по-късно – в 9.00 ч., а зрелостниците трябваше да бъдат с маски и шлемове. Матурата се проведе в 722 школа в страна. Учениците бяха разпределени в 5162 класни стаи, като трябваше да бъдат на 1,5 м един от друг. Дали преписват следиха близо 23 000 квестори, като всеки от тях заработи по 80 лв. бонус към заплатата си.

 

Монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top