ДНЕС

БСП поиска безвъзмездна помощ за розопроизводителите

Държавата да помогне на земеделските производители с безвъзмездна помощ от 30 млн. лв., предлагат от левицата

„БСП поиска безвъзмездна помощ за розопроизводителите. Искането анонсира лидерът на БСП Корнелия Нинова в Казанлък.

„Дойдох да се срещна с розопроизводителите и да чуя исканията им. Сега се събира розовият цвят и е изключително важен момент за работещите в сектора. Тук, в долината, има над 600 производители, ангажирани са  около 40 000 души в този сектор от земеделието и периодът е много важен за тях”,  заяви председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя информира, че работещите в розопроизводството са изразили няколко свои тревоги пред нея – за ниската изкупна цена на продукцията и за запазване на работните им места.

„Знаем, че в резултат от кризата най-много бяха засегнати работните места и доходите. Розовото масло е една от износните стоки на България и много зависима на пазара от състоянието на европейската икономика. Кризата показа, че свързаните икономики в такива моменти имат огромен проблем, защото се прекъсват веригите на доставки. Най-важно е мястото на нашата държава и действията, които ние предприемаме, за да помогнем на националното производство. Най-наложителното е да запазим работните места на тези хиляди хора, които в резултат на кризата загубиха и доходи, а има опасност да загубят и работата си”, каза Нинова. Тя допълни, че заедно с работещите в бранша е обсъдила мерки, които да се предложат за гарантиране на доходите им.
„Предлагаме държавата да помогне на земеделските производители с безвъзмездна помощ от 30 млн. лв. Това е практика в цяла Европа, а не само кредити, както предлага нашето правителство”, припомни председателят на БСП.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top