ДНЕС

Пореден протест срещу строежа на Националната детска болница

„Десетки хора се събраха пред Министерски съвет, за да изразят недоволството си срещу строежа на Националната детска болница върху старото скеле на т.нар. Педиатрия в двора на Александровска болница, съобщи bTV.

Стартът на този строеж беше даден в края на април месец с подписан договор от страна на здравния министър, след което последва и подписка от страна на хиляди родители, експерти, лекари, архитекти.

Над 18 000 подписа бяха внесени в МС с искане проектът да бъде спрян. В отговор на това обаче властта обяви строежа със статут от национално значение.
„Това е недоразумение, защото философията и концепцията на съвременното детско здравеопазване няма как да бъдат поместени в този строеж. Съвсем други са съвременните изисквания за технология, за среда. Най-малкото констуктивните височини в една нова болница, примерно европейска, са над 4,50. Тук са 3 – 3,60. Липсва ни метър конструкция, за да можем да сложим вътре най-съвременната апаратура“, заяви арх. Петкана Бакалова от инициатива „За истинска детска болница“.

„Ние сигнализирахме първо Комисията за защита на конкуренцията, после Върховният административен съд, защото пороците са много. Те са свързани не само със строежа, а със самата поръчка. Това е поръчка на инженери, което означава, че строителят решава какво ще проектира, какво ще построи и сам осъществява контрол върху строителството си“.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top