ТРИБУНА

Сотир Цацаров: Най-големият проблем на КПКОНПИ е кадровият недостиг

„Работим всеки ден, ние не сме на първа линия. Най-големият ни проблем се оказа кадровия недостиг”. Това заяви в интервю за Нова телевизия председателят на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров.

„В края на годината бяха незаети 100 щатни бройки. Когато в Комисията работят минимално хора и те са на ръба, това е проблем. Правим необходимото”, категоричен бе Цацаров пред Ани Салич.

„Разбира се, далеч съм от мисълта, че на Комисията ѝ трябва огромен персонал, за да реализира задачите си“, подчерта Сотир Цацаров. Най-силната дирекция на Комисията работи с най-малко личен състав. Правим необходимото за много други неща, които в момента не могат да бъдат показани на публиката, но скоро ще дадат резултат, обясни бившият главен прокурор и поясни, че става дума за нова интернет страница, онлайн система за подаване на сигнали, както и мини колцентър.

Цацаров припомни, че анонимният сигнал не се разглежда и каза, че сигналите биват две групи: сигнали за корупция и сигнали за конфликт на интереси. Председателят на КПКОНПИ уточни, че законовият срок за разглеждане на сигнал е 2 месеца с опция за удължаване от още един месец.

По думите на Сотир Цацаров прави впечатление, че най-интензивните производства за конфликт на интереси са по общинските администрации: общински съветник, председател или член на управителния съвет на спортен клуб.

Цацаров посочи, че скоро ще бъде представен опростен модел на декларация, който се попълва по-лесно. Той поясни, че общият брой на задължените лица, които са дефинирани в закона като такива, които заемат висши публични длъжности, е 9799. Цацаров каза, че към момента обаче са подадени 626 декларации и призова задължените лица да подават декларации по електронен път, ако имат електронен подпис. Цацаров припомни, че срокът за подаването на тези декларации е до един месец след отмяната на извънредното положение.

Редактор: РУМЕН СКРИНСКИ

Actualno.com

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top