ДНЕС

641 с фалшиви декларации за КПП-тата

641 от общо 9312 проверени декларации на контролно-пропускателните пунктове, се оказаха с посочена фалшива месторабота. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред bTV.

80 от тях твърдели, че отиват на работа, но реалните данни показват, че фигурират в бюрата по труда.

Полицаите ще продължат засилените проверки на вход и изход от областните градове и по празниците, тъй като са отменени техните отпуски и почивни дни. Декларациите от пунктовете се събират, след което част от тях се проверяват от органите на реда за достоверност на посочената информация.

Относно полицейската блокада на старозагорското село Паничерево, министърът съобщи, че решението за мярката е на Оперативния щаб. Имаме опит от Банско и го прилагаме и в старозагорското село Паничерево, допълни Маринов.

По думите му има изградени 7 КПП-та за селото, но обясни, че се разчита на отговорността на гражданите. „Ако не успеем по Великден да спазим дисциплината, рискуваме до май всичко, постигнато в момента, да отиде по дяволите“.

Има хора, които не усещат каква е заплахата и затова от довечера влизат в сила заповеди за ограничение на движението в квартали, където има гнезда на заразени, каза той.

От началото на извънредното положение карантинираните са общо 78 018 човека, в момента под карантина са 20 490 души, а задължителната изолация вече е приключила за 57 528 човека, съобщи още министър Маринов.

Шефът на МВР коментира и днешния арест на общинския съветник Волен Сидеров. Бившият депутат сам се е явил със своя адвокат и е бил задържан за срок до 24 часа с оглед осигуряването му за доклад в прокуратурата. Сидеров е с две обвинения, но от СДВР все още обработват материалите по тях.
„Има приет закона за подвеждаща или лъжлива информация във връзка с борбата с пандемията. Колегите са сезирали и са поели действия по компетентност“, допълни Маринов. Той бе категоричен, че не става въпрос за ограничаване на свободата на словото. „Дори бих казал, че сме на едно от първите места по свобода на словото, както и вече е ясно, че сме на първите места по адекватност на мерките и брой на заразените.“, посочи министърът.

Младен Маринов допълни също, че след проверка, извършена от СДВР, утре се очаква вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов да получи акт за нарушаване на противоепидемичните мерки. Причина за това стана снимка, споделена онлайн, на която се вижда, че Каракачанов седи на пейка в парка. За проверката на случая настоял самият вицепремиер. „След репортажа, той ми се обади и каза да извършим проверка, защото не е сигурен, че това, което е направил е със съзнанието, че се е намирал в градинка или парк. Установено е, че е парк“, коментира Маринов. Каракачанов ще трябва да заплати глоба от 300 лв. до 1000 лв.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top