ДНЕС

Банскалии сами настояха всички да се тестват

В началото на седмицата банскалии сами са настояли пред кмета си масово да се подложат на тестване срещу коронавирус и изградени антитела.

Много от тях твърдят в мотивите си, че преди няколко седмици са прекарали заболяването с характерните симптоми-висока температура, главоболие и обща отпадналост. Беше стартирана и подписка с искане за скрининг след приключване на карантината: “Бяхме длъжни да подкрепим искането на нашите съграждани, тъй като, обяснимо, те бяха притеснени“, коментира  кметът на общината Иван Кадев.

„Създаваме организация и може би още днес късно следобед в Медицински център „Свето Благовещение“ ще започне тестването на 1000 души,за които има доставени тестове, допълни кметът Иван Кадев. Заедно с Общинския кризисен щаб ще бъдат тествани срещу коронавирус и изградени антитела всички медицински лица от Спешен център,които през критичните дни са имали контакт с доста хора, както ски учители, хотелиери и работещи в заведения и ски лифта.Тестването ще продължи няколко дни , допълни днес кметът Иван Кадев.

След проведени разговори с Националния оперативен щаб и Районната здравна инспекция в Благоевград, кактожи по виждането на компетентните органи най-напред ще бъдат тествани личните лекари, спешният център, полицейските служители, служители на противопожарната охрана, ще бъдат тествани част от общинската администрация, хората, които непрекъснато са били на работа, ски-учителите, разбира се, хотелските комплекси, спасителната служба и други, които са били на работа в тези условия“.

Изследването е насочено към два показателя – наличието на коронавирусна инфекция в момента и изградени антитела след прекарано заболяване.

„Тестването ще започне, когато се създаде съответната организация, може в късния следобед, може и утре. Няколко дни ще бъдат тези тестове“, каза още Кадев.

Кметът изрази надежда, че тестовете ще бъдат проведени по съответния ред и ще покажат ясно картината.

Припомняме, че днес сутринта премиерът Бойко Борисов в съгласие с Националния оперативен щаб взеха решение в Банско да се извърши веднага изследването, както и кои са таргет групите. Личните лекари от Банско също приветстваха това решение.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top