ТРИБУНА

3321 болни от ХИВ у нас, 28 заразени през 2020-а

3 312 са носителите на ХИВ у нас, сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването. От началото на годината до 12-ти февруари пък новооткритите ХИВ-серопозитивни лица са 28, съобщиха от здравното министерство.

Близо 341 000 лица са се изследвали и са узнали своя ХИВ-статус през 2019 г. 85,3% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция пъкса се инфектирали по сексуален път, а 14,3% при инжекционна употреба на наркотици. Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от този на жените, сочат още данните. Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. – 41%. ¼ от заразените пък са между 20 и 29 г.

1 695 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН до края на миналата година. 1 651 (97%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия, казват още от здравното министерство.

Честотата на новорегистрираните случай с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС и ЕИП през 2018 г. пък е 5.1. Нивото у нас е по-ниско от средното, тъй като за България показателят е 4.4

По повод 14 февруари 2020 г. – „Свети Валентин – ден на влюбените“ стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания. Същата се реализира в рамките на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ на Министерството на здравеопазването в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, учебни заведения, читалища, социални институции и други. По време на кампанията ще се проведат над 130 АНТИСПИН инициативи, които ще бъдат съчетани с информация за безрисково сексуално поведение и с мотивиране за консултиране и изследване за ХИВ. И през тази година са планирани здравни презентации, дискусии и обучения за превенция на ХИВ и сексуално предавани инфекции. Медицински екипи ще предлагат доброволно консултиране и изследване за инфекцията в лаборатории и в работещите кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) в РЗИ и на терен.

Националната АНТИСПИН кампания се провежда всяка година в общо 4 етапа. Тя започва традиционно на 1 декември. Вторият етап е по повод 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май (деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) стартира третият, пореден етап. Четвъртият, финален етап, е лятната АНТИСПИН кампания. През 2019 г. около 341 000 лица са се изследвали и са узнали своя ХИВ-статус.

 

 

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top