ДНЕС

Токът за индустрията у нас е 40 пъти по-скъп от Германия

Борсовата цена (на сегмента „ден напред“) вчера на електроенергията в България е 40 пъти по-висока, отколкото в Германия. Това става ясно от данни на Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), изнесени в профила му във Facebook.

„1 евро в Германия, 63 евро в България + 10 евро такса ЗКО (задължение към обществото) е цената на електроенергията днес!!! Е, как ще ги стигнем германците?! Каква да ни е индустрията и мисли ли някой за нея? Или приоритет е само спасяването на новия Кремиковци – ТЕЦ Марица Изток 2?“, написа Домусчиев в профила си.

Според информация, изнесена от Домусчиев, България е с най-високата цена, което се е превърнало в тенденция изминалите 12 месеца. Токът за индустрията в Румъния например е два пъти по-евтин. Гърция е най-близо до нас, но и там цената е с 13 евро надолу.

При средна цена 123.57 лева за мегаватчас е търгуван токът на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), показват данните от търговията на борсата при сегмента „пазар ден напред“. Сделките са на база доставка в неделя (9 февруари).
Средната цена на пиковата енергия, през деня от 9.00 до 20.00 ч., e 129.39 лв. за мегаватчас. Извънпиковата енергия е изтъргувана при средна цена 117.74 лв. за мегаватчас. Най-ниската цена в рамките на съботната сесия, при доставка в неделя, е 98.12 лв. за мегаватчас, достигната за 2.00 – 3.00 ч., а най-високата е 185.98 лв. за мегаватчас – за 17.00 – 18.00 часа. Данните от БНЕБ показват, че са продадени общо 34 580.50 мегаватчаса електроенергия. Енергийната борса в събота затвори при средна цена 70.55 лв. за мегаватчас.

Припомняме, че държавата се ангажира да спаси „ТЕЦ Марица-изток 2“, въпреки че това може да коства санкция от Европейската комисия. БЕХ се кани да преобразува 600 млн. лв. дълг на ТЕЦ-а в капитал. Изпратена е нотификация до ЕК за одобрение, но Народното събрание прие решение, с което „задължава“ правителството да спаси топлоцентралите с цената на всичко – със или без разрешение от комисията.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top