ДНЕС

25% от болничните по празниците са на държавни чиновници

25% или най-много от болничните листове по време на коледните и новогодишните празници са издадени на служители заети в бюджетния сектор. А 78 на сто от болничните, по които има плащане от ДОО са издадени от лечебни заведения от извънболничната помощ. Това стана ясно от анализ, представен от социалния министър Деница Сачева, свързан със злоупотребите с болничните.

Министърката посочи, че по време на Коледните и Новогодишните празници не се е увеличил значително броят на взетите болнични листове.

Около 9500 общо са издадените болнични листове с начална дата в три работни дни около коледно-новогодишните празници, съобщиха от Нациоаналния осигурителен институт. На 23 декември 2019г. са издадени 2806 първични болнични листове, на 27 декември – 3296, на 30 декември – 3341. Броят на издадените болнични листове на тези дати е много по-нисък в сравнение с броя на издадените болнични листове през други работни дни на месец декември, например понеделниците 2, 9 и 16 декември, когато броят им е съответно 12 638, 12 710 и 10 559, става ясно още от данните на осигурителния институт. Болничните листове до 7 работни дни са най-често издаваните, но основна причина за увеличаване на обезщетенията са заради дълги болнични – от 8 до 30 календарни дни, посочи Сачева. От НОИ пък уточниха, че от данните на министъра са изключени болничните листове с диагноза, имаща отношение към онкологични заболявания.

За периода 2010-2019 г. разходите за парични обезщетения поради общо заболяване са нараснали от 253 млн. лв. на малко под 463 млн. лв., става ясно още от анализа, който Сачева цитира. „Има нарастване на общия брой болнични листове поради общо заболяване. Към 2018 г. те са 2.2 млн., като това нарастване за 9 години е 52,2 %“. Най-голям брой болнични листове взимат работниците от трета категория труд, като пикът е през зимните месеци. Най-честите диагнози са остър бронхит, увреждане на междупрешленните дискове в поясния отдел, остра инфекция на дихателните пътища, заплашващ аборт и вирусна инфекция, даде още информация социалният министър.

Редовни причини за злоупотреби с болнични пък са ваканциите на децата, за наемана на сезонна работа през лятото, както и насърчаване  от страна на работодателите, за да не се плащат заплати.

Социалния министър увери, че до месец ще бъдат обсъдени и мерки за ограничаване на болничните, а една от тях ще бъде засилване на проверките, както на лекарите и техните практики, така и на работодателите.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top