ДНЕС

Тол таксите ще носят по 60 млн. лева приход месечно

Очакваните месечни приходи от тол системата са около 40-60 млн. лв., а разчетите, които сме направили, са, че за 2020 г. приходите от нея ще са в размер на 450 млн. лв. Това обяви проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

По думите му 450 млн. са около половината от очакваното за издръжка на пътната инфраструктура. „В контекста на необходимостта от плавен преход, в контекста на това, че тази реформа действително трябва да бъде ефективна и да не е шокова – смятам, че тези резултати, ако бъдат постигнати след първите 3 месеца, ние ще се поздравим с една успешна първа крачка в тази реформа“, коментира Асенов.

Припомняме, че първоначално правителството обяви, че ще се събират по 1.2 млрд. лв. годишно, но след това, когато много експерти разкритикуваха обхвата и непосилния размер на заложените такси, сумата беше занижена двойно – до 746.3 млн. лв.

След като в петък превозвачите се срещнаха с премиера Бойко Борисов и успяха да „убедят“ правителството, че трябва да се намали размерът на тол таксите, както и нейният обхват, предвиденият протест на 13 януари беше отменен и стана ясно, че официалният старт на тол системата е 1 март. Председателят на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев заяви, че браншът винаги е настоявал за плавен преход, който да гарантира, че няма да има шок на транспортния пазар. Освен това е категоричен, че е трябвало да се „даде глътка въздух за българските превозвачи на вътрешния пазар“.

 

/БНР

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top