ДНЕС

Д-р Александър Симидчиев: Една печка замърсява колкото 18 леки автомобила

Най-вредни за хората са малките прахови частици от 2,5 микрона, защото те навлизат дълбоко в дихателната система и увреждат органите, обясни  пулмологът Александър Симидчиев.

„България трябва да използва норматива на Световната здравна организация за замърсяването на въздуха, а не този на Европейския съюз. Този на Световната здравна организация за нормални стойности на замърсяване е два пъти по-нисък“, сподели Симидчиев.

„Знаем, че всяко едно качване качва здравните рискове. Затова е необходимо да сме запознати със здравните рискове. В никакъв случай не искам да се всява паника, става въпрос да знаем“, допълни медикът.

Според д-р Симидчиев маските са елементарна защита. Като мерки той предлага хората да гледат стойностите и да избират път с по-ниско замърсяване, да затварят прозорниците, когато навън е по-мръсно, отколкото в стаята.

„Колкото са по-дребни частиците, толкова по-навътре влизат в дихателната система и, достигайки до алвеолите, те се резорбират, влизат в кръвта и увреждат всички органи и системи на човешкото тяло“, обясни той.

„Колите и твърдото битово гориво са най-големите замърсители“, каза още д-р Симидчиев, като според него една печка замърсява колкото 18 леки автомобила.

 

/БНТ

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top