ДНЕС

ГЕРБ предлага: До 2 г. затвор и до 5 бона глоба за горене на отпадъци

До 2 години лишаване от свобода и от 2 до 5 бона глоба за горене на големи количества отпадъчни масла, всякакви разновидности на нефтопродукти, каучук, пластмаса и друга изкуствена материя. Това предвиждат промените в НК, внесени в парламента от ГЕРБ.

В момента е инкриминирано изгарянето на отпадъци, но само при много тежки случаи, когато деянието доведе до тежки телесни повреди или дори смърт. В маловажните случаи пък се предвижда пробация и глоба до хиляда лева.

Председателката на Комисия по правни въпроси в НС Анна Александрова, заяви, причината била, че фините прахови частици са често над нормата и това водело до заболявания на горните дихателни пътища, а децата били особено уязвима група. В мотивите към законопроекта се казва още, че целта му е подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на страната, недопускане превишаването на нормите за фини прахови частици и намаляване на здравния риск за гражданите.

Колегата й Красимир Ципов уточни, че преценката какво наказание да се наложи е на съда.

„Това е допълнение на съществуващите текстове на Наказателния кодекс, за които се налагат и по-тежки наказания за юридически лица, които управляват неправомерно отпадъци“, каза той. По думите му ставало дума за деяние, за което ще се стигне до санкции, когато се образува наказателно производство, докаже се това престъпно деяние, внесе се обвинителен акт в съда и съдът постанови съответното наказание.

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на депутатите от ГЕРБ за това, че приели предложението й да се създадат по- сериозни механизми за да се ограничи замърсяването. „Надявам се всички да подкрепят това предложение, защото и в момента за замърсяването са виновни горенето на отпадъци“, каза тя и добави, че за последния уикенд били направили 21 проверки в инспектората и били наложени 3 акта, заради горенето на отпадъци на открито. По думите й от 1ви декември до вчерашния ден са направени общо 345 проверки, 49 сакнции и проверките продължавали. „Само с актове и санкции няма как да се справим с този проблем“, изтъкна тя. Кметицата каза още, че е започнал е проектът за безплатната подмяна на отоплителните инсталации с по- екологични, като по думите й заявления били подали над 6 000 домакинства.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева допусна възможността още преди коледната ваканция парламентът да разгледа предложението горенето на отпадъци да бъде криминализирано. Пред журналисти тя допълни, че правилникът на НС допуска такава възможност. Освен това, според нея, предвид мръсния въздух в градовете, трябва да се вземе отношение в тази посока.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top