ТРИБУНА

Вижте супер храните които се борят с хремата! Действат както превантивно, така и успокояващо, лечебно

Тази изключително заразна вирусна инфекция засяга горните пътища на дихателната система, включвайки носа и гърлото. Симптомите на хремата са болезнено гърло, течащ нос, възпалени синуси, кашлица, умерено висока температура и главоболие. Тялото отслабва, което води до понижена работоспособност, отсъствие от работа или от училище на децата и други проблеми. Повечето хора се възстановяват напълно за десетина дни. Ето и няколко достъпни средства, с които да преборите по-лесно хремата.

Добре е да включвате тези супер храни в хранителния си режим, за да доставите на организма си най-добрата защита срещу инфекции. Не забравяйте също да си миете старателно ръцете си с вода и сапун. Вирусите на хремата се прихващат при контакт с хремав човек или от предмет, пипан от заразения като например дръжка на врата или на парапет.

Червени чушки

Червената чушка  съдържа полезни хранителни вещества и антиоксиданти, има антивъзпалителни свойства, които правят от нея ключова храна за здраво тяло и силна имунна система. Те са богати на витамин С, който предпазва от хрема. Червените чушки могат да бъдат консумирани сурови, печени на фурна или на скара, а също и приготвени на пара. Една чаена чаша нарязани сурови чушки е достатъчна на ден, за да ви достави нужната доза витамин С.

Тиквено семе

Тиквените семки – задължително сурови, се препоръчват на бременни жени за силен имунитет. Те подсилват мембраната на клетките и устойчивостта на организма. Съдържат богат комплекс от витамини и минерали, които стимулират кръвоносната, храносмилателната, репродуктивната, опорно-двигателната система. Имуноукрепващото им действие се дължи на витамин B15, който се съдържа в тях.

Бразилски орех

Бразилските орехи са богати на селен, а той поддържа имунната система и помага да се преборим с инфекциите. Бразилските орехи предотвратяват също деградацията на клетките, като подпомагат образуването на Т-клетки, които се справят с инфекциите. Бразилският орех съдържа цинк, желязо и витамин С, елементи, необходими за поддържане на здрава имунна система. Един-два бразилски ореха на ден доставят на организма ни нужната му доза селен.

Сладки картофи

Богати на бетакаротин, сладките картофи също играят ключова роля в предпазването от хрема. При консумиране на картофите бетакаротинът, който се съдържа в тях, се превръща във витамин А, необходим за поддържането на имунната система. Яжте редовно половин или един варен или печен картоф, за да функционира по-добре имунната ви система.

Портокали

Пълни с витамин С, те могат да ни отърват от различни типове вируси, включително и този на хремата. Витамин С в действителност е мощен антиоксидант, който стимулира имунната система, като засилва производството на бели кръвни телца, които се борят с инфекциите. Пийте по две чаши плодов сок на ден, за да се предпазите и преборите инфекциите, както и да укрепите имунната си система.

Боровинки

Кверцетинът, който се съдържа в боровинките, намалява податливостта към заразяване с хрема. Още повече, че боровинките са пълни с различни антиоксиданти и полезни елементи като витамин С, които стимулират имунната система и помагат на тялото да се бори с инфекциите. Свежи или замразени, те имат абсолютно едни и същи полезни качества. Консумирайте ги през цялата година, за да надвиете хремата.

Зелен чай

Зеленият чай е богат на антиоксиданти с антивирусни и антибактериални свойства, които помагат да се победи хремата. Една група антиоксиданти и по-специално – катехините, възпрепятстват активността на вируса на хремата, както и този на грипа. Зеленият чай стимулира имунитета като цяло и активира метаболизма. Пийте по две-три чаши зелен чай на ден, за да се предпазите или да победите хремата. Вдишването на парата му пък облекчава запушения нос.

 

/elle

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top