ДНЕС

Вигенин: БСП се представи много добре на тези избори

Целите, такива каквито сме си ги поставили, бяха изпълнени. Винаги може повече, можем да искаме и повече. Но в средата, в която бяхме поставени, смятам, че БСП се представи много добре на тези избори. Това заяви по NOVA  депутатът от БСП Кристиан Вигенин.

„Това не е типът победи, които сме имали в миналото, в които картата на България почервенява с победите на нашите кандидати, но БСП категорично се върна в местната власт и това е добра основа за надграждане на следващи избори. Виждате, че ситуацията в България вече е различна. Мина периодът, в който можеше с едни вълни една партия да идва, на следващите избори друга и така нататък. БСП има последователно развитие през последните няколко години, в което се представяме все по-добре и разширяваме влиянието си – първо в президентската институция, след това в парламента, в Европейския парламент, а сега и в местните избори. Това постъпателно движение не е вълна, но бих го нарекъл прилив, който видимо изтласква БСП в българската политика”, заяви още той.

„Мисля си, че натрупванията могат да доведат до една бърза промяна. Ние стартирахме в изключително тежка ситуация. Само преди няколко години нямахме нито един областен кмет. 30-ина общински кметове в цялата страна. Имахме под 40 депутати в Народното събрание. Доверие се печели трудно, но постъпателно БСП го прави. Смятам, че трябва да полагаме още усилия, но това, което постигнахме на тези избори, е удовлетворително, в условията, в които бяхме поставени”, добави Вигенин.

 „Има едно износване в ГЕРБ и то се вижда в поредицата избори, които преминаха. Тези, които са били на терен в тази кампания, знаят, че в по-малките общини, където най-големият работодател е общината, в нея са само хора на управляващите. Има сериозен натиск, страх у хората и техните семейства. Отделно това, купуването на гласове от управляващите, тъй като те могат да генерират необходимия ресурс. Имаше немалко сигнали в много от общините. Бяха пуснати немалко сигнали, анализите ще ги продължим. Има много ясна индикация – там, където има концентрация на ромско население, виждаме, че в избирателните секции те категорично предпочитат определен кандидат. Това няма как да ме убедите, че не става с натиск, със заплашване и закупуване. Има различни схеми”, коментира депутатът.

„Мая Манолова и инициативният й комитет обявиха намерението си за касиране на изборите, но нека да видим какво ще направят. Резултатите показват, че Йорданка Фандъкова е изключително популярна в секциите с ромско население. Там тя печели с 80% – 90%, но не искаме да поставяме под съмнение резултатите от изборите преди да сме видели сигнала на щаба на Мая Манолова“, заяви още Кристиян Вигенин.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top