ТРИБУНА

Часове преди избора на новия главен прокурор, прокуратурата разобличи фалшиви новини за Иван Гешев в Аctualno.com и Мediapool.bg

В светкавичната проверка, разпоредена от Сотир Цацаров, се включи и ДАНС

Часове преди избора на новия главен прокурор Иван Гешев името му бе замесено в компромати.

На 23.10.2019 г., в 15.57 ч. в сайта actualno.com е публикувана статия със заглавие „Пере ли пари единственият кандидат за главен прокурор? (ДОКУМЕНТИ)“. Твърди се, че „скандални документи, свързани с подозрение за пране на пари“ от страна на заместник-главния прокурор Иван Гешев, са били изпратени на редакционния мейл. Публикацията е възпроизведена в сайта mediapool.bg  под заглавие „Анонимен сигнал срещу Гешев за необясними 4,7 млн. франка, скрити в Швейцария и Монако“ и от други електронни медии.
От прокуратурата реагираха светкавично – Сотир Цацаров разпореди проверка. Обвинението обяви публикациите за фалшива новина и излезе с официално съобщение.

В анонимния донос са публикувани копия от два документа: писмо изх. № 473/2015 г./12.10.2015 г., уж от заместник главния прокурор Борислав Сарафов и писмо рег. № ФР-10-7326/04.11.2015 г. от директора на САД ФР – ДАНС до Борислав Сарафов. Според тях, прокурор Иван Гешев разполагал с банкови сметки в Швейцария и Монако, към които са установени преводи и наличности  на значителна стойност от сметки в Лихтенщайн, България и Русия.

Разпоредената проверка от главния прокурор Сотир Цацаров ги опровергава:

– писмо рег. № ФР-10-7326/04.11.2015 г. от директора на САД ФР – ДАНС до заместник – главния прокурор Борислав Сарафов не съществува – такова писмо не е създавано и изпращано от ДАНС към прокуратурата;

– писмо изх. № 473/2015 г./12.10.2015 г. от заместник главния прокурор Борислав Сарафов не съществува – под № 473/2015 г. във Върховната касационна прокуратура съществува преписка по повод касационна жалба срещу решение на Апелативен съд Велико Търново.

Заместникът на главния прокурор по разследването и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов заявява, че никога и по никакъв повод не е изпращал, респективно получавал, публикуваните писма, както и че такава проверка нито му е била възлагана, нито е инициирана от него. Такова е и становището на ръководството на ДАНС.
Прокурор Иван Гешев не е сред магистратите, за които са установени притежавани и недекларирани по съответния ред банкови сметки или друго имущество, уточняват още от държавното обвинение.

Вижте цялата позиция на прокуратурата ТУК.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top