ДНЕС

Борисов откри завод за автомобилни части край Пловдив

Брутният вътрешен продуктна България до края на годината ще достигне 120 млрд. лв, а бюджетният излишък ще е над 2 млрд., според премиера Бойко Борисов. Той обвърза тези показатели с инвестиционната среда в страната. Премиерът откри голям завод на автомобилни части край Пловдив, в който ще работят над 400 души.

Инвестицията на турския холдинг възлиза на 40 милиона евро. Компанията има и център в София, където се разработва дизайнът на осветителни тела за водещи автомобилни марки. А в завода край Пловдив, където ще се произвеждат, се очаква годишният оборот да достигне 60 милиона евро.

Бойко Борисов: Това са 120 млн. лева за износ. Това е най-сладкото за една държава, защото добавената стойност остава в България. 5За това идват инвеститори. Защото индустриалните зони, които изградихме, научихме се от старите грешки, са парцелирани – ток , вода , канал – показваш им парцела и те почват да строят. Имаме график за заводи до края на годината непрекъснато да се откриват нови.

Индустриалните зони в страната, като тази край Пловдив, се развиват изключително бързо, каза още Борисов и подчерта, че роля за това имат добрите специалисти и инфраструктура.

Според вицепремиера Томислав Дончев, дялът на индустрията вече е близо 29% от Брутния вътрешен продукт.

Томислав Дончев: България произвежда все повече, целта, която гоним, е да произвеждаме не просто сложни и скъпи, а уникални неща,неща, които са разработени тук.

Бойко Борисов: За мен е важно, че тука пасяха магарета, нали помните, сега какви магистрали са, какви халета, колко заводи са, не ви ли е драго като минавате. Не ви ли е драго? На мен ми е драго, на голите поляни как расте завод след завод.

Обмисля се и идеята Летище Пловдив да се превърне в Балкански хранителен хъб, каза още Борисов. По думите му, някои стоки ще се превозват по-евтино и бързо със самолети.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top