ДНЕС

Древен римски площад изникна в Кюстендил

Школата „Новите майстори“, начело с художника Евгени Серафимов, успяха да реализират втори мащабен арт проект през тази година.

След плаващата картина на Майстора, този път те представят древен римски площад в 3D версия. Около 15 възпитаници на школата работиха неуморно през последните 3 дни, за да видят в напълно завършен вид своя шедьовър. 3D площадната рисунката е с размери 10 на 15 метра, като на тази площ младите художници зографисват елементи от установен от археолозите преди десетилетия древен римски площад. „Направили сме така, че погледнато отгоре да се вижда „Градът под повърхността“, каквото е и името на новото ни начинание. Всъщност това е класическо 3D арт изкуство, което е познато по цял свят. Идеята ни бе да направим илюзията, че има пропадане на повърхността и отдолу се вижда част от агората на древния римски площад, който ние със сигурност знаем, че стои под площад „Велбъжд“. Все пак Кюстендил е известен като археологически резерват и един от малкото градове, където има съвпадение между старите и новите локации – тоест където е била главната улица в Римско време, сега е на същото място, площадът и банята също са разположени на едни и същи места“, разказа за поредната си уникална идея кюстендилският художник Евгени Серафимов.

Погледната от височина, на 3D рисунката се виждат едни римски канелюри, които излизат над повърхността и надолу се усеща пропадане. „Целта ни е било да могат хората да се снимат, тъй като идният петък стартира Празникът на плодородието и очакваме много гости. Това е един акцент на площада и всеки, който реши да посети празника ще може да се снима с онзи „Пауталия“ която се намира отдолу, под града. Размерите са такива, че да може да се хваща един кадър, като в същото време сме съобразили да се вижда човекът и самата илюзия, създадена от нас“, уточни още Серафимов.

По негови думи за този вид изкуство е важно да се знае, че се вижда само от една гледна точка – това е т.нар. илюзорно изкуство, което започва от Барока. Подобен вид изкуство е използвано и при катедралите в Западна Европа, които са направени по подобен начин.

За изработката на „Градът под повърхността“, „Новите майстори“ са използвали акрилни бои, които са безвредни и в същото време новата творба може да се запази, в зависимост от атмосферните условия, между 6 месеца и 1 година.

„Предизвикателството пред нас беше голямо, защото изчисленията са много сложни. В същност тази колона, която е антична, изглежда двуметрова, но в действителност е 8 метра, тоест има скъсяване и то е точно изчислено, за да може от определената точка да се вижда като вертикална. Именно това беше голямото предизвикателство пред нас, но в същото време това са едни принципи на перспективата, които ние учим“, заяви още Серафимов, който блесна с поредна арт -иновация в областния град.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top