ДНЕС

Каракачанов: До края на годината ще има договор за нови кораби

До края на годината трябва да имаме сключен договор за строежа на нови патрулни кораби за Военноморските сили (ВМС). Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във Варна, където се честват 140 години ВМС.

Стойността на проекта е 820 млн. лв., а към изпълнението му проявяват интерес три фирми от България, Германия и Италия, уточни Каракачанов. За проекта за сухопътните войски той посочи, че вече са изпратени писма до 4-те фирми, които проявяват интерес. Очаква се те да представят своите оферти. По думите му, ако всичко се движи по план, проектът може да бъде финализиран до април догодина.
Обсъжда се вариант Военноморските сили да получат възможност да придобият още минни ловци, втора ръка, допълни командирът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов. Според него това ще позволи на военните моряци продължително изпълнение на задачите им. Михайлов уточни, че обикновено във флота се поддържат три кораба от един клас, ВМС вече имат един – „Цибър“, затова имат нужда от още два минни ловци. „През последните няколко години се работи непрекъснато за подобряване на социалния статус на военнослужещите. Ще бъде направено всичко възможно да има и повишение на заплатите с 10% през 2020 година“, допълни военният министър.

Каракачанов съобщи още, че новия Закон за доброволната военна служба вече е готов. С него ще се даде възможност, който има желание, да премине подготовка в рамките на 3,6 или 9 месеца, като през това време ще бъде защитен от евентуално уволнение. Предвижда се също преминалите през военна служба да имат предимство при постъпване на работа в полицията или структури, свързани със сигурността.

Междувременно учение по повод годишнината на ВМС успя да изплаши плажуващите туристи във Варна. Зрелищните демонстрации започнаха с поздрав по вода на командира на военноморските сили. Четири бойни кораба бяха закотвени на рейд – миночистач, спасителен кораб, корветата „Решителни“ и фрегатата „Верни“. Дванайсет от корабите на флота преминаха в парад пред очите на плажуващите. Преди това военните показаха операция по задържане на плавателен съд с престъпници, заподозрени в нелегален трафик на оръжия. Те бяха обезвреди от специалните сили с изстрели и хеликоптер. Последва демонстрация на неотрализиране на терористи, които подготвят атентат. След това имаше сложни маневри, изпълнени в небето от хеликоптер „Пантер“.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top