Без категория

Радев с 19-о вето, този път за Закона за военното разузнаване

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за изменение и допълнение на Закона за военното разузнаване. Държавният глава не е съгласен с промените, с които се дава възможност цивилно лице да оглави Служба „Военна информация“ като досегашното изискване бе да е военнослужещ.

Промените в закона бяха внесени дните, когато шефа на военното разузнаване подаде оставка, тъй като беше обвинен в изтичане на информация.

В мотивите си президента казва още, че това не съответствало на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България. Според него ръководителят е необходим за изпълнението на основните задачи на службата, свързани не просто с добиване на разузнавателна информация, а и с информация, необходима за защитата на националната сигурност от външни посегателства. Президентът смята, че се създава риск от нарушаване на принципите на централизираното управление и контрол на разузнавателната дейност и на политическия неутралитет. Според него приетият закон внася несъгласуваност в уредбата относно управление на системата за защита на националната сигурност и създава прецедент при навършване на пределна възраст за съответното военно звание да се продължава изпълнението на длъжността.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top