ДНЕС

Кметът на Долна Оряховица се обяви срещу клането на здрави прасета

Кметът на Долна Оряховица, Григор Минков, се обяви срещу масовото клане на прасета и обяви, че застава зад хората от своите съгражадни и няма да допусне и едно здраво прасе да бъде заклано.

„Не търся политически дивиденти. Просто това е моята гражданска позиция. Защитавам хората на които съм кмет и които постоянно идват да ме питат какво да правя. Ако ще в Долна Оряховица да дойде и жандармерията, аз няма да позволя да бъдат заклани здрави прасета, за които не се докаже категорично, че са болни от африканска чума. Тези прасета са прехраната на хората”, категоричен заявява Григор Минков.

От Областната епизоотична комисия във Велико Търново не коментираха заканата на кмета Минков. На поредното си заседание представителите на институциите са взели няколко решения. В 20 км. разстояние от новите огнища в свинекомлексите в Лясковец и Българско Сливово, Свищовско да се преустанови изобщо отглеждането на свине тип заден двор. Населените места обхващат девет от десетте общини на търновска област. Засега няма населени места под карантина единствено в община Елена. Трябва да бъде изготвен списък на броя на задните дворове и на свинете в тях, а трупните ями трябва да бъдат оградени и с поставуни табели. След началото на проверките, ако бъде открито неумъртвено прасе в частен двор, то ще бъде умъртвено, а на стопанина му ще бъде наложена глоба от 150 до 1000 лв. съобщи началникът на Регионалната структура на БАБХ д-р Станимир Спасов. Според него хората вече били осъзнали опасността от африканската чума, тъй като в села с над сто прасета, вече нямало нито едно.

Предстои умъртвяването и на 17-те хиляди прасета от свинекомплекса в свищовското село Българско сливово. Все още се обмисля дали в цяла свищовска община да не бъде обявено бедствено положение. Доц. Чавдар Филипов от Лесотехническия университет пък обясни, че ако заразата прехвърли Стара планина и се разпространи и в цяла Южна България, това може да доведе до депопулация на свиневъдството в България.

 

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top