ТРИБУНА

34 дни ваканция на депутатите, връщат се при вето

34 дни лятна ваканция се събират на депутатите през тази година. Съгласно парламентарния правилник те трябва да са в почивка от 1 до 31 август, но тъй като завръщането им зад банките се пада през уикнеда, ще имат пленарно заседание чак на 4 септември.

Последният им работен ден за сезона пък ще бъде на 31 юли, когато в края на редовното заседание ще удари финалният за тази сесия парламентарен звънец. Не е изключено обаче депутатите да бъдат привикани от шефката на НС Цвета Караянчева за извънредни заседания по време на полагащата им се по устав ваканция. Дали отдихът им ще бъде прекъснат зависи от президента Румен Радев, чиито намерения относно евентуалното налагане на вето върху промените в Изборния кодекс, предвиждащи отпадането на машинния вот за парламентарните и местните избори или върху актуалиацията на дръжавния бюджет, заради разходите за покупката на новите изтребители за ВВС F-16, все още не са ясни.

Крайният срок за предложения между първо и второ четене на Изборния кодекс изтече в петък. Именно затова за вторник управляващите планират извънредно заседание на правната комисия, на което поправките за машинния вот трябва да минат и на второ четене. Целта е те да влязат по бързата процедура като първа точка в дневния ред за сряда (24 юли – бел.р.). От мнозинството се надяват, че ако Радев наложи вето върху промените, това да се случи още тази седмица и евентуално на 30 юли Караянчева да свика извънредно пленарно заседание, на което връщането на измененията за повторно разглеждане да бъде обсъдено и гласувано. Иначе крайният законов срок, в който президентът може да върне закона в НС, ще изтече чак около 8-9 август. При това положение, ако държавният глава изчака до последно и наложи вето през август, депутатите ще трябва да прекъснат ваканцията си, за да се съберат на извънредно заседание заради машините. Крайният срок за ветото, касаещо покупката на самолетите пък ще изтече около 11-12 август. Така при възможно най-негативния за тях сценарий, в случая народните избрани ще трябва прекъснат ваканцията си за втори път, за да се съберат извънредно. Според управляващите обаче едва ли ще се стигне до такъв развой на ситуацията с оглед на това, че едно евентуално вето би създало риск за самия проект за модернизиране на ВВС, като забавяне на доставката на самолетите от САЩ или дори неговото оскъпяване. По време на дебатите по темата в НС стана ясно, че ратифицирането на договорите трябва да мине до 31 юли, а самите оферти от американската страна са със срок на валидност между 3 и 5 септември.

Предложение: Местните коалиции с имената на кандидатите

Предложения за допълнителни изменения между първо и второ четене на поправките в Изборния кодекс вече направиха от ДПС, БСП и ОП. ДПС искат машините за гласуване да са собственост на МС, софтуерът за тях да се изработва от „Информационно обслужване“, което да брои и всички бюлетини, какот и машините да се сертифицират и тестват от ДАЕУ, а да се одитират от ДАНС. Освен това от БСП предлагат прагът за образуване на кметство да бъде намален от 350 на 150 души, а патриотите – на 200. В петък депутатът Алекандър Сабанов от ОП е внесъл и друго предложение – да отпадне изискването името на местните коалиции да съдържа само наименованието или абревиатурата на някоя от участващите в тях партии или коалиции. Мотивите са, че на местният вот водещият принцип е мажоритарният, а местните коалиции имат нужда да се регистрират с имена, които да насочват избирателя към кандидатите, не толкова към партиите, които ги издигат. Целта била да се улеснят избирателите и да се акцентира върху личностите.

НС дава близо 87 бона за нови матраци и столове

Близо 87 000 лв. ще отдели НС за покупката на нови матраци, столове и офис мебели. Това става ясно от обществена поръчка, публикувана на сайта на парламента. По-голямата част от сумата – около 66 000 лв., ще отиде за общо 107 броя матраци, предназначени за почивната база на депутатите във Велинград. Изискванията са те да бъдат ортоподични, със средна степен на твърдост, от антиалергична материя, с мемори пяна, както и да извържат до 110 кг. Дамаската им пък трябва да бъде от текстил с антистатично триене и сваляем калъф.

Около 20 000 лв. са предназначени за мебели за Партийния дом, където са кабинетите на депутатите и се провеждат заседанията на парламентарните комисии. Става дума за около 11 вида артикула, от които 10 броя директорски стола от черна екокожа, 5 шкафа за обувки в цвят махагон, 5 ниски маси с лаково покритие в цвят дъб, 5 офис бюра, 8 офис шкафа, 2 заседателни маси, 26 стола и отделно 10 стола с плот за писане и 8 с колелца.

 

 

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top