ТРИБУНА

Младен Маринов: Граничните пунктове не отговарят на потребностите на хората

Капацитетът на граничните пунктове не отговаря на потребностите на хората. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов пред БНР в деня, когато българската полиция отбелязва 140 г. от създаването си.

Повод за думите му са километричните опашки по граничните пунктове, най-вече с Гърция.

Има повишение на бежанския натиск в сравнение с 2018 година, заяви Ивайло Иванов

„Създадохме организация до известна степен да облекчим контрола по отношение на граждани на европейски страни. Беше изведен и проблемът, когато пътуват малолетни и непълнолетни деца и не се придружават от двамата родители. Предприели сме съответните мерки, надявам се сега да е по-облекчено, но самият капацитет на граничните пунктове не отговаря на потребностите на хората“, заяви Маринов.

Пътуващи коментират, че трябва да тръгнат в 3 часа през нощта от Благоевград

Той се оправда, че това не е решение само на България. Знаете случая с румънската граница в Русе – от наша страна, ние направихме инфраструктурата, но румънската страна още не е направила.

Нашите действия решават проблема на Румъния, а ние чакаме Румъния да направи тяхната инфраструктура, за да реши нашия проблем с опашките, оправда се вътрешният министър.

На границата с Гърция контролът се извършва на една линия и това увеличава с 50% пропускливостта, но въпреки това има опашки.

„Разбрали сме се с гръцките колеги те да повишат тяхната пропускливост, така че да използваме максимума. Определил съм и са изготвени допълнителни мобилни устройства, които да проверяват автобусите„, изтъкна Маринов.

Въпреки тези мерки, които се очаква да облекчат преминаването, трябва да се мисли стратегически, каза той. „Евентуално, когато България влезе в Шенген, поне с вътрешните граници – шенгенските, този проблем може би ще отпадне“, заяви Маринов.

За задръстванията по магистралите в страната министърът изтъкна, че по пътищата ще има засилено присъствие на органите на реда. По думите му се очаква пикът на придвижване от Западна Европа към Турция да е юли месец.

Хората от София се отправят към морето

За искането на полицаите един час нощен труд да им се заплаща по 2,5 лв. вместо както е до сега – по 0.25 лв., Маринов обясни, че смисълът на работата им е процесът да е непрекъсваем.

Нощен труд се налага да се полага и ще се полага! Надявам се да се обсъди проблемът, да се намери финансиране, така че да отговори на реалните потребности!“, каза Маринов.

Подкрепям колегите в техните искания, но всичко е въпрос на финансови възможности„, обясни вътрешният министър. По думите му решение може да се мисли с бюджета догодина. Тогава ще се мисли и обещаното увеличение на заплатите. „В рамките на 2 – 2,5 години няколко пъти е имало увеличение на заплатите“, изтъкна Маринов.

„Разглеждам нощния труд като по-специфична дейност и правя всичко възможно да постигнем съгласие по отношение на размера и, естествено, това да се даде в перспектива в бъдеще“.

МВР готвят протест на празника си

Относно случаите, при които полицаи уронват престижа на ведомството, Маринов обеща да е безкомпромисен.

Припомняме, на 29 юли бе уволнен шефа на 6-то РПУ в София заради хулиганстване в заведение.

„Заставам зад всеки служител, който се изпълнява съвестно задълженията, но не е достатъчно само в работата да е съвестен„, каза Маринов.

По думите му полицейският служител е такъв и след работното си време и за това трябва да е за пример. „С началника на 6-о районно сме работили, добър професионалист е, компетентен, теоретично и практически подготвен, но, за съжаление, в определени ситуации, това поведение няма как да бъде толерирано“, каза Маринов.

Относно разследването срещу четирима служители на КАТ-Казанлък Маринов каза, че ако сигналите се потвърдят, ще се действа безкомпромисно. Всичко се докладва в прокуратурата. Под неин надзор се извършват и действията.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top