ДНЕС

197 са сградите в район „Възраждане“, които могат да се възползват от програма „Културно наследство“ на Столична община

197 са сградите в район „Възраждане“, които могат да се възползват от програма „Културно наследство“ на Столична община. Това стана ясно по време на среща организирана от кмета на района от ГЕРБ Савина Савова.

Савина Савова и главният архитект на София арх. Здравко Здравков представиха Програмата на Столична община за опазване паметниците на културата пред собственици и представители на етажна собственост на сгради паметници на културата.

В срещата участва и общинският съветник Борислав Борисов.

На територията на района има 197 сгради паметници на културно-историческото наследство, , които могат да участват в програмата „Културно наследство“. 15 от тях са общинска и държавна собственост

„В последните 3 години са обновени в автентичния им вид, в съответствие с изискванията, 42 частни сгради паметници на културата, сред които забележителни сгради на бул. „Христо Ботев”, ул. „Екзарх Йосиф” и бул. „Мария Луиза“. По 10 сгради се работи в момента и на 13 сгради документите са в процедура“, каза Савина Савова.

Тя подчерта, че регулярно се извършват проверки на техническото и естетическото състояние на недвижимото културно наследство в район „Възраждане“, като при установяване на нарушения се осъществяват всички действия, предвидени от Закона и компетенциите на районната администрация. Тя сподели, че се работи активно със собствениците – първо по установяване на проблема, после по убеждаване, включително с административни процедури за отстраняване на нередностите, защото по закон това е ангажимент на собствениците.

По време на срещата главният архитект на София Здравко Здравков подчерта, че основен приоритет в политиките за съвременното развитие на София е търсенето на нов подход за опазване и управление на територията, обвързано с живота на хората, съобразено със системата за изготвяне на планове и проекти и социално значимата функция на културно-историческото наследство. Арх. Здравков акцентира на факта, че в Програмата няма ограничения в статута на сградите паметници на културата и по отношения на собствеността. В тригодишен срок, от влизане в сила на разрешението за строеж, собствениците ще трябва да извършат предвидените в инвестиционните проекти дейности. При неизпълнение на това задължение ще следва да възстановят изразходваните средства.

Той добави, че в София паметниците на културата са 1400. Програмата е приета в края на месец май т.г. от СОС и е пилотна за страната. Финансирането й е от бюджета на Столична община.

Главният архитект на София отговори на ъпроси на присъстващите и дискутира с тях конкретни казуси.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top