ДНЕС

10-метров метален кръст пази с. Скрино „Българският Йерусалим“

Издигнаха 10-метров метален кръст на входа на родното село на Свети Иван Рилски – Скрино. Той е изработен с активното участие на монасите от манастир „Св. Иван Рилски“ над селото. От вчера вече божият символ посреща всички туристи и жители на Скрино, които казват, че той е зареден с невероятна сила и енергия. Кръстът е поставен на бетонен фундамент с дълбочина 2 м, а размерите на площадката са 2,50 х 2,80 м.

Кръстът се намира до пътя, който води до Руенския манастир „Св. Иван Рилски“ – на около 2 километра от кръстовището. „Вече с този кръст се асоциира, че тук е роден най-почитаният български светец – Иван Рилски, а Скрино не случайно го наричаме „Българския Йерусалим“. Селцето ни става все по-оживено и нямам как да е друго. Всеки уикенд идват страшно много туристи, които искат да посетят местата, в които е пребивавал Светеца. Пещерата, манастира и всички пътеки в района. Сигурни сме, че след поставянето на кръста Скрино ще продължи да се развива“, обяви кметът на населеното място Силвия Мичова.
Местни жители разказват, че на около половин километър от Руенския манастир,  се намира пещерата, в която Св. Иван Рилски е започнал монашеския си живот и е била първата му обител преди да се пресели към Рилския манастир. „При нас ежедневно идват хора от всички краища на цял свят. Те винаги искат да видят пещерата, до която се стига по пътека тръгваща от манастира. От самата пещера е останала малка част, но въпреки това тя е изключително интересен туристически обект. От Руенския манастир тръгва и пътеката за “Кръста“. Според преданието една девица се е хвърлила оттам, за да се спаси от гонещите я турци“, разказва още възрастна жена от селото.
В Скрино в момента живеят около 70 човека, които обаче все по-често са посещавани от туристи, за да разказват предаваните от поколение на поколение интересни случи и истории за живота на Св. Иван Рилски.

 

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top