ДНЕС

Пчеларите търсят решение на проблема с измирането на кошерите заради пестицидите

Днес ще бъде свикан Консултативният съвет по пчеларството. Причината са протестите на бранша заради сигналите от няколко района в страната за отравяне с пестициди на пчелни семейства. Гост по темата в сутрешния блок на БНТ беше председателя на Обединения български пчеларски съюз Михаил Михайлов. Той обясни, че тази година необичайно рано необичайно много пчелни семейства загиват в резултат на провеждането на защитни мероприятия от земеделци. Мащабите от действията им са големи – толкова, че се стигна до протеста на 5 май в Плевен, както и до протести на други места. По данни на пчеларите около 70% са загиналите пчели в Добричко, във Варна, в Силистра, в област Плевен, в област Ямбол, както и другаде. Отравянето и намаляването на пчелите води до отслабване на семействата, оголване на пилото и на практика стопанската година се губи, каза инж. Михайлов. Той подчерта, че с изчезването на пчелите изчезва медът, изчезват много традиционни храни на трапезата на българина, така че положението наистина е критично. На Консултативния съвет трябва да бъдат решени два основни проблема – с отравянето на пчелите и с поставянето на жълти табели за маркировка и идентификация на пчелни семейства.

Нормативните разпоредби са да не се пръска през светлата част на деня, освен това, трябва надлежно да се уведомяват пчеларите за обработка на земеделски площи с пестициди. Това не се спазва, обясни инж. Михайлов. Очакваме днес да се вземат решения, които да облекчат участта на пчеларите, защото ние в случая сме пасивни, допълни той.

Ще искаме увеличение на санкциите, земеделците да бъдат наказвани с по-строги финансови глоби и да бъде завишен контролът върху пръскането с пестициди, посочи още представителят на пчеларите. Инж. Михайлов допълни, че браншът е в готовност за национален протест, ако не се изпълнят представените искания.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top