ТРИБУНА

Борисов: Обстановката е тревожна, 30 000 мигранти в Турция се организират да поемат по Балканския път към Европа

Ние сме разтревожени от Похода на надеждата, който се организира от лагерите за мигранти в Турция, заяви премиерът Бойко Борисов на форум за сигурността, организиран от МВР и фондация „Ханс Зайдел“ в София, съобщава Dir.bg.

Той посочи, че България не е лесна да бъде премината, но имало над 30 хиляди души, които се организират да тръгнат по Балканския път през Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия, Австрия и Германия. Той изрази опасения, че ако мигрантите тръгнат с жени и деца към границите „ще стане голям проблем“. „Такава организация тече“, допълни Бойко Борисов.

Министър-председателят коментира, че около България има конфликти, които могат да предизвикат огромно напрежение – Косово и Крим. И посочи, че мигрантите в Турция са вече 4 млн. души.

„България сама срещу толкова сериозни проблеми не може да се справи, трябва да й се помага“, заяви премиерът Борисов. И допълни, че трябва да й се помага, като по думите му няма „никакъв шанс това да приключи, става по-тежко“.

По време на форума вътрешният министър Младен Маринов коментира, че 80 процента са усвоени за укрепване на Гранична полиция от финансирането, осигурено от ЕС. Той посочи още, че миграционната обстановка е спокойна и предвидима, а българските власти контролират ситуацията по границите. Маринов отбеляза, че ЕС трябва да надгради европейското интегрирано управление на външните граници.

„Независимо от това проявяваме мнителност и работим активно за недопускане на вторични миграционни движения. Продължаваме да отчитаме като потенциален риск присъствието на големи групи от хора в съседните страни, особено в Турция, а през последните месеци и в Северна Гърция. Поддържаме готовност за бърза реакция при необходимост, включително използване на армията, ако ситуацията го налага“, зави Маринов. Според него е много важно да се запази постигнатото по отношение на опазване на границите и да се гарантира неговото надграждане.

„Една от стъпките в тази посока е изграждане на европейско интегрирано управление на външните граници. Всички държави в ЕС трябва да работим съвместно за постигане на тази цел. Двустранните и многостранните партньорства, мрежата на миграционните офицери за връзка, сътрудничеството с „Фронтекс“ и Европол са необходими условия за по-добра гранична сигурност и управление на миграцията“, заяви Маринов. Той допълни, че акцентите ще продължат да бъдат превенция на миграцията, борба с каналджийството и трафикът на хора, както и европейската система за убежище, основана на баланса между отговорност и солидарност.

Директорът на „Гранична полиция“ Светлан Кичиков съобщи в доклад по време на форума, че на българо-турската граница са регистрирани 5311 опита за нелегално преминаване през 2018 г. , а за тази година опитите са 390. По границата с Гърция е имало около 4600 опита за нелегално преминаване, а през 2019 г. те са 305, като има устойчиво повишаване. На сръбската граница опитите за нелегално преминаване през тази година били 85.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top