СВЯТ

Силвио Берлускони напуска предизборна кампания заради смъртта на Имане Фадил

Експремиерът и лидер на италианската десница Силвио Берлускони напусна най-неочаквано предизборната кампания за местния вот следващата неделя в областта Базиликата.

Според в. „Република“ основната причина за тази стъпка на видния политик е безпокойството и умората му от шумотевицата, която се вдигна в Италия и по света във връзка със загадъчната кончина на 1 март на З4-годишната мароканска манекенка Имане Фадил. Тя бе основната свидетелка на прокуратурата в Милано на процеса в ход срещу Берлускони за подкуп на свидетели на делото от преди няколко години. Тогава той бе осъден на 7 г. решетки за секс с малолетната мароканка Карима Ел Махруг с прокор Руби, както и за злоупотреба със служебното му положение на премиер при измъкването й от ареста, където е вкарана за кражба.

На т.нар. процес Руби лидерът на италианската десница бе оправдан на третата, последна съдебна инстанция, но прокуратурата го обвини в последствие, че той е подкупил с десетки хиляди евро свидетелите – главно знойни хубавици от прословутите негови купони „бунга бунга“. Срещу многото пари те трябвало да дават показания в негова полза с цел оправдаването му и присъствалата на осем от въпросните купони Имане Фадил била разкрила пред магистратите както същността на тези оргии, представяни за „елегантни вечери“, така и механизмите за разплащане с лъжесвидетелките. Освен това мароканката била написала и книга с работно заглавие „Аз срещнах дявола“, в която разказвала с пикантни подробности за развратните привички и покварата в обкръжението на 82-годишния Берлускони. Самият той вчера отрече официално да е познавал Имане и да е разговарял някога с нея, но не само политическите му опоненти, а дори негови приятели го опровергаха в изявления.

Според медиите на Апенините Имане Фадил е била отровена с радиоктивен микс от кобалт и други три тежки метала, но дали е точно така ще се разбере може би в четвъртък, когато трябва да бъде направена аутопсия на трупа й. Прокуратурата в Милано вече работи по хипотезата за умишлено убийство на манекенката и днес по обед забрани достъпа на когото и да било до нейните охранявани от полицаи тленнии останки. Редица италиански журналисти пък видяха в кончината на Имане „руски почерк“, тоест за тези репортери тя била отровена както бившите руски шпиони Александър Литвиненко и Сергей Скрипал.

А някои видни политически наблюдатели подчертаха днес в коментари, че смъртта на мароканската манекенка ще повлияе отрицателно на кампанията на кандидатиралия се за евродепутат Силвио Берлускони и на популярността на неговата партия „Форца Италия!“, подкрепата за която според социолози вече била под 10% и я заплашвал разпад.

 

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top