РАЗСЛЕДВАНЕ

Постоянен арест за бащата на Тита и още двама обвиняеми по аферата с пенсиите

Специализираният съд остави за постоянно в ареста трима от обвиняемите за неправомерното отпускане на максимални пенсии в Силистра.
Сред тях е и бащата на певицата Тита – Милен Пенчев, който е шеф на НОИ в града

В съдебната зала днес присъстваха съпругата на Пенчев и сестрата на звездата, но не и самата тя. В началото адвокатите настояха заседанието да бъде закрито, защото имало опасност да повлияе на кариерата на Тита. Прокуратурата се съгласи, но не и съда.
Днес пред съда Пенчев категорично отрече обвиненията и заяви, че сам изпращал сигнали до прокуратурата за завишени пенсии

Това се е случило още през септември миналата годината, когато премиерът Бойко Борисов наредил да започнат проверки за издаването на фалшиви ТЕЛК-ови и пенсионни решения. Тогава се разбрало, че най-много нарушения има в Силистра.

Милен Пенчев обясни, че още тогава е казал на разследващите, че според него има подобни нарушения и има притеснения за поне 10-15 случая.

От обвинението обаче заявиха, че подаването на сигналите започнало чак когато шефът на НОИ-Силистра разбрал, че е на мушката на проверяващите.

Заедно с Пенчев в съдебната зала днес се явиха и началник отдел „Отпускане на пенсии Стоянка Симеонова и Тодор Тодоров.

По данни на прокуратурата той е диктувал по телефона на Симеонова лични данни на лица, които са искали да получават неправомерно високи пенсии. Тя е записвала на бележка абревиатурата: СМЧ – Пенчев – т.е. „Силно мой човек – Пенчев“.

С тези отбелязвания служителите знаели, че това са близки до директора хора. По този начин самите пенсионни досиета се изготвяли по-бързо и безпроблемно, не се извършвали нужните проверки.

Досъдебно производство е образувано от спецпрокуратурата за организирана престъпна група, която е действала на територията на София и Силистра в периода от 2017г. до настоящия момент. Групата е извършвала т. нар. уреждане на пенсии на граждани като са се представяли за това документи, удостоверяващи неистински трудов и осигурителен стаж.

Спрямо останалите участници в престъпната група прокуратурата не поиска да останат за постоянно в ареста, тъй като смята, че няма риск да се укрият и да извършат друго престъпление.

 

 

/топ

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top