ТРИБУНА

Боико Борисов: Има една тема – етнически модел и етническа толерантност, за която ГЕРБ няма да прави компромиси. Това заяви във Велико Търново на осмата конференция на Жени ГЕРБ (ВИДЕО)

Европейското ни председателство още се дава за пример. Цяла Европа 6 месеца говори за България и това, което прави България за Западните Балкани. Колегите от Западните Балкани го оцениха. Това заяви във Велико Търново по време на осмата политическа академия на Жени ГЕРБ „България с хоризонт Европа 2023“ министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Видяхте как реагираха и Ципрас, и Заев. Ако не бяхме ние започнали Договора за добросъседство, ако не го бяхме подписали, ако не бяхме помагали за целия този процес… Това, което правим с колегата Ципрас по пристанищата – гръцките и българските, до Русе, това, което ги събра четворката във Варна и се превърна в събитие…”, коментира премиерът.

Той каза още, че строителството на пътищата върви с пълна сила. „Към Търново ще минат два лота бързо. „Струма” се строи активно. Целта е да има свързаност с нашите съседи. Като има свързаност, има и бизнес”, подчерта той.

„Никой повече от нас не е зависим от Черно море. България печели милиарди от туризъм и не ни е все едно дали там ще се напълни с бойни кораби и ще се водят бойни действия. Балансираните ни отношения с Русия в това отношение са много важни.

По енергийните проекти… Аз се чудя, като се пенсионирам, БСП какво ще говорят по конгресите си. „Южен поток” бе спрян след наказателна процедура от Брюксел заради корупция по време на мандата на БСП. А вчера разбрах, че аз съм го спрял. Да, Борисов го спря, след като имаше наказателна процедура. „Бургас-Александруполис” бе спрян вследствие на страха на еколозите от опасност от разливи.

За АЕЦ „Белене” – сега имаме два собствени реактора и чрез конкурс търсим желаещи да инвестират в този проект. За каква зависимост става въпрос?“, попита премиерът.

  „В най-тежките времена за Турция и за ЕС всички колеги в Европа се съгласиха срещата ЕС-Турция да се проведе във Варна. И факт е, че след тази среща много европейски лидери започнаха да се срещата с Ердоган“, подчерта той.

  „Със САЩ работим изключително добре. Правим всичко възможно, като добри партньори, да имаме въоръжение, което да е съвместимо не само с армиите на НАТО, но и да повиши възможностите ни като страна партньор. В отношенията си със САЩ, с Русия, с НАТО, с ЕС подхождаме партньорски и в интерес на България“, посочи още Борисов.

Поканих патриарха и главния мюфтия на среща в понеделник. Има една тема – етнически модел и етническа толерантност, за която ГЕРБ няма да прави компромиси. Това заяви във Велико Търново на осмата конференция на Жени ГЕРБ лидерът на партията и министър-председател Бойко Борисов.

„Аз съм участник във Възродителния процес. На 27 години бях, командвах батальон. Такава мъка, такъв ужас… Повече няма да допусна подобно нещо. Сега нас комунистите обвиняват”, възмути се той.

„Хиляди, хиляди, стотици хиляди кервани български граждани, но с друга религия. Ужасно чудовищно време, сътворено от БКП/БСП. И още не може да се забрави това. Сега ни обвиняват, че сме се договорили с ДПС. Нашите мюсюлмани, които са в ГЕРБ, те не заслужават ли? Взехме решение да плащаме и на поповете, и на владиците, и на ходжите, и на имамите. Те викат шефе на този, който им дава заплатата.

Даваме пари за манастири и черкви. В същото време Ердоган даде и сега хиляди туристи отиват в църквата „Св. Стефан”, и в Одрин църквата направи. Искаме да сме приятели”, посочи Борисов.

Цял живот съм бил биткаджия и искам да се спася от това. Няма хубава битка. Да дърпаш възрастни жени по границата не е голямо геройство. Има здрави мюсюлмани, иди дърпай тях. На жълтите павета е лесно!

2 дни слушам такива гнусни, гадни изказвания. Много неща преглътнах, но за това не мога да си мълча.  С ДПС имаме разбиране и съм търсил разбиране по една тема: Натовската тема, превъоръжаване на армията с най-съвременната техника. По вероизповеданията имаме разбирането, че е добре българското правителство да си плаща на тези, които проповядват религия, каквато и да е тя.

asdasd

Доста забавна ситуация, която предизвика бурен смях в залата, се разигра по време на осмата политическа академия „България с хоризонт Европа 2023“ , която се провежда във Велико Търново. На въпросите на дами, членове на организацията, отговаряше лидерът на партията Бойко Борисов.

По особено интересен начин започна питането си госпожа, която вероятно е от плевенския регион.

„Няма да изпусна шанса да ви задам въпрос за любимата ви община Плевен. Има неща, извън личностните взаимоотношения, които трябва да бъдат сложени на масата”, започна жената. Идеята й бе Борисов и Цветанов да посетят лично Плевен, защото местната структура не била утвърдена като общинска структура и имало нужда от провеждането на един разговор очи в очи, в който „някои неща да си кажем”.

„Кога и какво трябва да се случи, за да може Плевенската структура, която все още не е… Заедно вие, като национално призната двойка, г-н Цветанов и вие, кога…”, попита дамата и накара всички в залата да започнат да се смеят и да ръкопляскат.

Борисов и дясната му ръка Цветанов също избухнаха в смях, а премиерът бързо влезе в джендър тематиката и уточни, че със сигурност „искам да съм мъжа, родител 1”.

„Аз официално казвам, че се идентифицирам като баба номер 1 ваша”, добави тя и бързо върна разговора в сериозното му русло.

 

Не сме с договаряли с ДПС за Закона за вероизповеданията. В ГЕРБ също има десетки хиляди мюсюлмани. Няма да правим компромис с темата за етническата толерантност. Аз съм участник във Възродителния процес като 27-годишен командир на батальон. Такава мъка, такъв ужас повече никога няма да допусна, докато от мен зависи нещо. Най-добре държавата да плаща на вероизповеданията, за да няма намеса отвън. В понеделник съм поканил на среща патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи.

Публикувахте от Бойко Борисов в Събота, 9 март 2019 г.

blitz.bg

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top