СВЯТ

Нова промяна в регламента на наградите „Оскар“

Седмица, преди бляскавата церемония за връчването на наградите „Оскар“, Американската филмова академия отново се поддаде на натиска на индустрията и направи промяна в регламента си. Няма и дни, след като оповести, че ще връчи статуетките в категориите за монтаж, кинематография, късометражен игрален филм, грим и прически в рекламните паузи на телевизионното излъчване, кино институцията даде заден ход и обяви, че всички отличия ще бъдат връчени и предадени на живо на всички зрители пред малкия екран.

Припомняме, че първоначалните планове включваха по-късно добавяне на речите на победителите във въпросните категории към тв предаването.

До промяната в настроенията на Академията се стигна, след като мнозина представители на индустрията упрекнаха институцията за решението й. Отрито писмо с искане за отмяната му бе подписано от режисьорите Мартин Скорсезе, Спайк Лий и Алфонсо Куарон, а имената си добавиха още Джордж Клуни, Брад Пит, Робърт де Ниро, Сандра Бълок, Ема Стоун и др.

Това не е първият път, в който Академията се огъва под натиск. През лятото тя отложи решението си да внедри категорията „популярен филм“, след като мнозина скочиха, съзрявайки в предложението натиск от страна на „Дисни“ (чиято собственост е телевизията ABC, излъчваща оскарите) най-накрая да се сдобие с ключова статуетка. Същото по-късно се случи и с Кевин Харт, който сам обяви, че ще води церемонията, вместо Академията да излезе с официално изявление. Недоволство от страна на киноманите относно хомофобски туитове на звездата преди години доведе до това, че киноакадемията даде ултиматом на комика да се извини публично или да се оттегли. Тогава Харт, отново чрез социалните мрежи, предаде поста. Няколко седмици по-късно сценарият се разигра повторно, като до последно Академията така и не излезе с официално становище относно водещия на събитието.

 

 

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top