ТРИБУНА

Опозиционната година на Румен Радев

ести критики към управляващите, лек разнобой с БСП, инициативи, изглеждащи като опит да се заяви като алтернатива, и обичайни визити в чужбина – така премина втората президентска година на Румен Радев, в която зачестиха спекулациите за бъдещ негов политически проект.

 

Подобни опасения се долавят и в някои от атаките на ГЕРБ срещу него. Инициативен комитет на историка Георги Марков призовава държавният глава да оглави единението на нацията. За единение в името на бъдещето говори ДПС, а БСП предпочита да не коментира въпроса за бъдещ проект на президента. Засега Радев е намекнал само, че не изключва възможността за президентска република и е очертал вероятност за поява на нови партии у нас, ако „разочарованието на хората от политическото статукво продължава да расте“. Призивите му за единение обаче не спират.

 

Заявка да бъде „контравласт“, „коректив“, „народен трибун“ – това виждат в действията на президента през 2018 г. Боряна Димитрова, Първан Симеонов и Евгений Дайнов. Според най-новото проучване на „Алфа Рисърч“ обаче за първи път Румен Радев печели одобрението на по-малко от половината българи.

 

Желанието на Румен Радев да е коректив на управляващите проличава във все по-често упражняваното право да връща закони за повторно разглеждане в парламента и да сезира Конституционния съд. За две години президентът е наложил вето дванадесет пъти, сред които на по-високите данъци за стари автомобили и на ареста със закъсняло уведомление. Единственият път, когато управляващите се съобразиха с мнението му, бе за поправките в приватизационния закон, но отрекоха подозренията, че измененията са лобизъм за братята Кирил и Георги Домусчиеви.

 

През изминалата година конфронтацията между ГЕРБ и Румен Радев се засили, като основен говорител на управляващите бе Цветан Цветанов. На критиките на президента за корупцията, бедността, едноличното управление на премиера и изборните правила в страната бе отговаряно с обвинения за разделяне на нацията, прокарване на чужди интереси у нас и в лобизъм за шведската страна при купуването на нови изтребители. Държавният глава обяви процедурата, в която управляващите избраха да преговарят със САЩ за бойни самолети с възможност за нарастване на цената, като удар срещу България.

Повод за основния пряк сблъсък между Бойко Борисов и Румен Радев стана въпрос на президента има ли премиерът общи бизнес интереси с депутата от ДПС Делян Пеевски. Борисов реагира веднага с призив държавният глава да сезира прокуратурата, ако има данни за такива връзки. Нищо не последва.

 

Критики не само от ГЕРБ търпя президентът за мрачната си новогодишна реч, бавенето на указа за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар на МВР, за да може да стане министър, и някои случаи, в които защитаваше сходни на тезите на БСП тези. Разнобой между Радев и социалистите имаше след заявката му през есента, че предсрочни парламентарни избори в момента не са необходими.

 

За втората година от мандата си президентът Румен Радев е направил 19 посещения в чужбина, най-важните от които в Русия и Великобритания (за пътуванията на държания глава през първата година четете тук). Говоренето му зад граница е балансирано, придържа се към евроатлантизма, но призовава и за диалог с Москва.

 

Визитата на Радев в Русия бе предхождана от скандал при посещението руския патриарх Кирил у нас, от което руската църква разпространи видео как патриархът с тропане по масата на среща с българския президент казва: „Искам ясно още веднъж да ви кажа, че България е била освободена от Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни.“ От президентската канцелария не отговориха с видео за реакцията на държавния глава.

 

В срещата на Радев с руския президент Владимир Путин някои видяха нов импулс в отношенията на страната ни с Русия, а други – подгряване на визитата на премиера Бойко Борисов, който отиде в Москва няколко дни след президента. Двамата български държавници отчетоха различни резултати от последователните визити. Радев обяви, че не се е върнал с празни ръце от Русия, а Борисов каза, че това, което са транслирали и двамата, е „нищо“. Не стана обществено известно кое е наложило последователните посещения. Не е ясно и кога Путин ще направи посещение в България, за което е поканен и от двамата.

 

След миналогодишните визити на Радев в Израел, Палестина, Йордания, Армения, Полша, Словакия, Сърбия и Литва, първото посещение на държавния глава в чужбина през 2019 г. се очаква да бъде в Португалия./ Дневник.бг/

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top