РАЗСЛЕДВАНЕ

Освободиха срещу 10 бона бизнесмена, изорал дюните на „Смокиня“

Бургаският бизнесмен Иван Нончев напуска килията срещу гаранция от 10 000 лв., а багеристът Манол Пазвантов ще трябва да плати 2 бона, за да излезе от ареста. Третият замесен в аферата с дюните на къмпинг „Смокиня“ – 18 годишният Васил Георгиев, е освободен и не е привлечен под наказателна отговорност, тъй като за него е доказано че само е присъствал, но не е участвал в престъплението, съобщиха от държавното обвинение.

Тримата бяха арестувани в неделя, след като стана ясно, че са замесени в унищожаването на огромна пясъчна дюна на плажа на къмпинг „Смокиня“. Според разследващи, 45-годишният бургазлия Иван Нончев е инициатор и поръчител на разораването. Той наел двамата багеристи и им платил 1000 лева, за да го отърват от досадното пясъчно образувание. Нончев имал каравана на плажа, а дюните закривали гледката му към морето, затова и решил набързо да си осигури перфектната морска панорама. Това са разказали двамата багеристи и други очевидци, които цяло лято слушали мрънкането на Нончев. Според свидетели бургазлията много пъти се заканвал публично, че ще премахне дюната. Той твърдял че е собственик не само на огромната каравана, в която прекарвал лятото, но и на пясъчния парцел под нея. Дюните на „Смокиня“ са били заравнени в късния следобед в петък, а в събота от РИОСВ Бургас узнали за станалото и веднага пристигнали на проверка. Само ден по-късно полицията разкрила и задържала замесените.

Нончев не се признава за виновен и отрича да е наемал багера, нито да е поръчал разораването на дюните. Багеристите обаче твърдят, че именно той е човекът, който им платил 1000 лева и им дал указания какво точно да направят. 24-годишният Манол, който с багера си е разорал защитената природна забележителност, пък се оправдал, че не знаел, че влиза в защитена територия. Питахме го няколко пъти дали това, което иска, е разрешено и той ни каза, че няма никакъв проблем“, твърди багеристът, който е от созополското село Равадиново и роднина на местния кмет.

„Не ги познавам тези двамата – за първи път ги виждам“, кълнял се бизнесменът Нончев, който живее в баровския комплекс на Бургас – „Лазур“. Той е собственик на фирмата „Тарс – Нончев Про „ЕООД“ и се занимава с продажба на авточасти и автомонтажи. Съседите му твърдят обаче, че реално работи сам и си вади хляба като автомонтьор. Пак по техни думи, комшията им живял допреди няколко години на семейни начала с известна съдийка, но двамата се разделили завинаги.

„Нончев не се признава за виновен. Не можем да приемем обяснения от типа: „Не знаех, че това е защитена територия”, казаха от държавното обвинение. Прокуратурата продължава да разследва случая и да събира нови доказателства. Твърде вероятно е да има и други замесени лица. Ще се проверява и дали концесионерът на плажа е знаел за случилото се.

 

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top