СВЯТ

Макрон обяви увеличение на минималната заплата заради „жълтите жилетки“

Минималната заплата във Франция ще се увеличи със 100 евро догодина и няма да бъдат вдигани данъците на пенсионери, получаващи под 2000 евро месечно.

Тези отстъпки направи френският президент Еманюел Макрон в обръщение, излъчено по френските телевизии. Той също така обеща, че данъчната реформа и планирани облекчения ще бъдат ускорени, ще се търси и начин големите компании и заможните граждани да помагат повече, без да се връща данъкът върху богатството.

Макрон обеща и че заплащането за извънреден труд ще бъде освободено от данъци – така, както бонусите за служители в края на годината няма да бъдат облагани и затова компаниите ще бъдат насърчавани да ги дават.

В речта си в отговор на протестите на движението на „жълтите жилетки“, които доведоха до безредици в Париж и много други градове, той призна, че гневът в страната е „дълбок и оправдан“ – за последните 18 месеца не са решени проблемите от последните 40 години – и че много граждани изглежда са били „забравени“. Условията на живот влошават качеството си, „държавата е твърде централизирана от десетилетия“ и това затруднява публичните услуги.

От началото на протестите, започнали заради цените на горивата и стандарта на живот, Макрон и екипът му настояваха, че минималната заплата няма да бъде вдигната в отговор на протестите. Изявлението обаче бе обявено след последния ден на безредици в събота, когато бяха арестувани 1385 души, а стотици бяха ранени.

Заради ситуацията във Франция според Макрон трябва да се въведе „икономическо и социално извънредно положение“ – според „Ел паис“ той има предвид идеята от времето на предшественика му Франсоа Оланд повече пари да остават в ръцете на хората, които допринасят за данъчната система.

„Поемам отговорността си за ситуацията. Може да съм създал у вас впечатлението, че имам други приоритети… Може да съм наранил някои от вас,“ каза още Макрон.

„Ако съм се борил, за да променя политическата система, е, защото вярвам в страната. Легитимността ми идва не от някаква титла, а само от вас… Вие сте единствената ми грижа,“ каза той към края на речта си.

„Искаме Франция, в която да може да се живее достойно от работата,“ каза Макрон. В началото обаче той осъди насилието по време на протестите, което по думите му „не води никъде“: „Когато се отприщи насилието, спира свободата.“

Според репортаж на телевизия „Франс 24“, излъчен непосредствено след речта, над 8 млн. души в страната с население 67 млн. живеят под линията на бедност.

Наскоро бе съобщено, че Франция е изпреварила Дания сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие като страна, където данъчните постъпления се равняват на най-голям дял от брутния вътрешен продукт (46%). Същевременно публичните разходи, 56% от БВП, са сред най-големите от Европа. Според в. „Лез еко“ е възможно обявените от Макрон мерки да засилят тази тежест, тъй като може да струват между 10 и 15 млрд. евро.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top