СВЯТ

Лидерите на Г-20 се подписаха под обща декларация и си хванаха пътя

Срещата на върха на Г-20 приключи в събота с приемането на съвместно изявление. Възможността за съгласуване на окончателния документ беше под въпрос до последния момент, предават световните агенции.

Срещата на върха обаче ще бъде запомнена, вероятно не толкова с общи договорености, колкото с множество двустранни срещи, които се проведоха в Буенос Айрес.

Страните от Г-20 се договориха, че системата за международна търговия и Световната търговска организация трябва да бъдат подобрени. Според участниците в срещата настоящата система „не решава задачите, които са й възложени“. Лидерите ще обсъдят необходимите реформи на следващото заседание, което ще се проведе в Япония през 2019 година.

Съвместното изявление запази разделението на позициите на Съединените щати и останалите страни от Г-20 по отношение на климата. Съединените щати потвърдиха намерението си да се оттеглят от Парижкото споразумение. В същото време всички страни от Г-20 са заявили своя ангажимент към развитието на чиста енергия.

Г-20 също одобри план за действие срещу корупцията за следващите три години. Освен това лидерите на страните от Г-20 призоваха за използване на интернет за терористични цели и отбелязаха значението на съвместните действия за премахване на причините, които принуждават хората да бягат от своите страни.

Blitz.bg

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top