РАЗСЛЕДВАНЕ

Погнаха Елена Йончева за пране на пари от КТБ

Прокуратурата погна соцдепутатката Елена Йончева за пране на пари, отмъкнати от КТБ. Това стана ясно, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска Народното събрание да снеме имунитета на бившата журналистка и още петима народни представители, за да започне наказателно производство срещу тях, съобщи говорителят на обвинител №1 Румяна Арнаудова.

От държавното обвинение обясниха, че срещу Йончева, която е народен представител от „БСП за България“, има данни за пране на пари в особено големи размери. След сигнал на двама депутати от ГЕРБ и още един човек е извършена проверка, на 31 август 2018 г. в спецпрокуратурата е образувано досъдебно производство за финансови операции с пари, присвоени от КТБ и прикривани чрез офшорната компания „Далий Трейдинг Лимитид“. „Според доказателства до този момент това са средства, които не са на длъжностни лица от КТБ или от печалбата на банката, а пари на вложители там. Има гласни показания, че Йончева е знаела или предполагала престъпния характер на парите. Самоличността на свидетелите няма да бъде разкривана в този момент“, заяви Арнаудова.

По време на разследването е установено, че на 17 април 2012 г. едноличният собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания „Далий Трейдинг Лимитид“ (регистрирана на 9 февруари 2011 г., съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови) дружество с ограничена отговорност „Офроуд“ ООД. На 20 април 2012 г. представляващите „Далий Трейдинг Лимитид“ също са взели решение за учредяване на това съвместно дружество с продуцентската къща „Авторска телевизия“ ЕООД. В решенията на управителните органи на двете фирми е посочен размерът на капитала на новосформираното „Офроуд“ ООД – 10 000 лв., разпределен в 100 дружествени дяла, всеки един с номинална стойност 100 лева. Всеки от учредителите („Авторска телевизия“ ЕООД и „Далий Трейдинг Лимитид“) при разпределението на капитала записва по 50 дружествени дяла (по 50 %), с обща номинална стойност в размер на по 5000 лева. Вноските в капитала са разпределени както следва: съдружникът „Авторска телевизия“ ЕООД срещу записаните 50 дружествени дяла се задължава да извърши парична вноска в размер на 5000 лева, а съдружникът „Далий Трейдинг Лимитид“ срещу записаните 50 дружествени дяла се задължава да извърши парична вноска в размер на 315 000 лева от които 310 000 лева да бъдат отнесени във фонд „Резервен“ на „Офроуд“ ООД. „Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило след учредяване на „Офроуд“ ООД в Търговския регистър на България да направи и допълнителна парична вноска в „Офроуд“ ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5%. Учредителното събрание било проведено на 23 април 2012 г., като за управител и представляващ на „Офроуд“ ООД е избрана Елена Йончева. В това си качество, тя е сключила с КТБ АД рамков договор за платежни услуги за юридическо лице и едноличен търговец. Определена е като единствената, която има право да се разпорежда със сумите по сметките на „Офроуд“ ООД. На 20 и 22 юни 2012 г. по разплащателната сметка на „Офроуд“ са постъпили договорените суми, включително и валутен превод в евро от „Далий Трейдинг Лимитид“. Предстоят множество действия по разследването, свързани с установяване на начина на разпореждане с тези средства. Предстои разкриването на данъчна, осигурителна и банкова тайна.

„Има данни, че зад тази офшорна компания стои един от подсъдимите по делото КТБ. Когато се повдига обвинение за пране на пари, има два варианта – или да се позовем на влязла в сила осъдителна присъда за извършено предикатно престъпление или ако няма такава присъда, в рамките на разследването за пране на пари да докажем и предикатното престъпление“, обясни Арнаудова. Тя отрече случаят с Йончева да е едно от 24-те дела, чиито материали бяха отделени от делото за източването на КТБ.

Снемането на имунитета на соцдепутата Георги Михайлов пък е заради 2 престъпления – умишлена безстопанственост и сключването на 8 неизгодни договора за доставка на медикаменти и консумативи, докато е бил изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания – София. В СГП са постъпили материали от проверка от отдел „Икономическа полиция“ на СДВР. От тях е видно, че към 31 май 2018 г. задълженията на болницата към доставчици са над 24 млн. лв. По договорите, сключвани от Михайлов в периода 7 май 2015 г. – 19 април 2017 г. Имунитетите на депутатите от „Воля“ Васелин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов са, за да им бъде повдигнато по още едно обвинение – за престъпен сговор с цел имотна измама. Това е по разследването от м.г., когато бяха обвинени в изнудване.

Обвиненията касаят дейност на Марешки като съдружник и управител на „Фармнет“ ООД – Варна, а на Кръстина Таскова и Пламен Христов като регионални мениджъри, свързани с отправени заплахи за увреждане на имуществото към собственици на аптеки, с цел те да бъдат принудени да поемат имуществени задължения – да закупуват лекарства и лекарствени средства само от „Фармнет“ ООД, при неизгодни за тях условия – по-високи цени спрямо другите доставчици. Имунитетът на депутата от ГЕРБ Борис Кърчев се иска по разследване, че като шеф на две фирми в Стара Загора не е платил данъци в особено големи размери – 320 000 лв. ДДС през 2015 г. Разследването е по сигнал на НПО и гражданин. Като управляващ „Би Би Си Кейбъл“ ООД Кърчев потвърдил неистина в подадена справка – декларация по ЗДДС и използвал документи с невярно съдържание – отчетни регистри и данъчни фактури и приспаднал неследващ се данъчен кредит. В хода на проверките е установено използването на сходна практика за избягване, установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери и от КТВ ООД. Управляващ съдружник в дружеството от създаването му на 24.03.2005 г. до 24.08.2016 г. е бил Борис Кърчев.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top