ТРИБУНА

50 лв. на ден за раздаване на закуски

По 7 стотинки на всяка порция от ученическата закуска може да получи всеки, който се грижи за приемането, съхранението и раздаването в училищата на продуктите по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Така раздавачът ще получава по 50 лв. на ден за училище с около 700 ученици.

Възнаграждението е заложено в приетите промени от Министерски съвет в наредбата за прилагането на схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, която предвижда заплащане на дейностите по раздаването на продуктите на учениците. Получаването на допълнително заплащане ще бъде възможно, ако доставчикът по схемите сключи договор с лицето, което ще извършва приемането, съхранението и раздаването на продуктите. Това може да бъде и човекът, който осъществява дейността по храненето на учениците в училищния стол или бюфет, или пък друго лице, с което одобреният заявител е сключил договор, съгласуван с директора на съответното училище. Средствата за заплащане на дейностите по приемане, съхранение и раздаване на продуктите в училищата ще бъдат част от помощта, която получават доставчиците, след представяне на доказателства за извършването им, става ясно още в приетата наредба.

Тези действия са предприети, тъй като в по-големите учебни заведения имат по-голям брой доставки, но нямат достатъчен персонал и от там има проблем с организацията на приемането, съхранението и раздаването на продуктите. Според директорката на 144-то СУ Народни будители“ Величка Николова обаче приетите промени няма да променят нищо.

„Когато започнаха да раздават закуските, се оказа, че фирмата доставчик доставя развалено мляко и кашкавал. Ако той започне да плаща на някого за раздаването, ще се опита да прехвърли отговорността за развалените млека и зеленчуци на този човек“, коментира Николова.

За нея сегашната наредба е създала хаос тя е неефективна и всяка промяна няма да е коректна, преди да се промени принципът на доставяне на продуктите по двете схеми.

Миналия месец Николова заяви, че 144-то СУ ще се откаже от програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Тогава тя обясни, че не са доволни от избора на доставчик, тъй като той не предлага необходимите условия за съхранението на продуктите и не осигурява човек, който да раздава хранителните продукти. Величкова изрази безпокойството си, че така децата ще бъдат лишени от възможността за здравословно хранене и борба със затлъстяването.

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top