ДНЕС

ВМРО иска спиране на сайтове за фалшиви новини

Да се спират сайтове заради публикуването на фалшиви новини. Тази мярка срещу медийните манипулации предлагат от ВМРО като възможни законодателни промени, стана ясно на кръгла маса в НС, организирана от формацията.

От ВМРО отличиха две групи създатели на фалшиви новини – медийните бухалки, които са платени и целта е оклеветяване и тези, които генерират новини с шокиращи заглавия, целящи повече посещаемост.

Депутатът Александър Сиди разясни предложенията, като едно от тях е създаването на държавен домейн .media, в който всяка медия или сайт да се регистрира, а самият домейн да бъде поддържан от независим медиен регулатор. Всеки, който иска да сключва договори за медийно отразяване по време на избори, също трябвало да бъде регистриран в него. Другата идея е свързана с промени в закона за личните данни. С него трябвало да се задължава всеки сайт да има лице за контакт, което е отговорно за личните данни, каквито са и ИП адресите. Именно срещу него можели да се насочат съдебни искове при публикуване на клеветническа или очерняща имиджа информация. Онези сайтове, които пък си позволявали да не спазват правилата, трябвало да бъдат спирани след решение на съда. Можело да се обсъди и възможността за бутон „фейк“ в социалните мрежи по подобие на „лайк“.

В същото време представители на медии категорично се обявиха срещу фалшивите новини, но някои не скриха скептицизма си относно механизмите. Кирил Вълчев от „Дарик“ подкрепи част от предложенията, особено ако се целяло финансиране на качествено медийно съдържание. Той обаче не виждал разлика с приетите вече по предложение на Делян Пеевски и колегите му от ДПС Хамид Хамид, Йордан Цонев и Велислава Кръстева поправки в закона за задължителното депозиране на печатни произведения, с които се осветляват истинските собственици на медиите. Звездомира Мастагаркова от ПИК пък попита как ще бъде наречена информацията на „Дневник“ и „Капитал“, че Доналд Тръмп е загубил изборите – като дезинформация или като информация. Главният редактор на „Монитор“ Любомира Будакова от своя страна подчерта, че не всички медии ползват публично финансиране, а в същото време предлагат качествено съдържание. Затова тя призова, ако се върви към създаване на подобен регистър, то присъствието в него и предлагането на качествено съдържание да не се обвързва с непременното ползване на публично финансиране. И припомни също, че преди да се търсят нови начини за регулиране, трябва да се даде шанс за проработване на промените за осветляването на собствениците на медиите.

Част от медиите призоваха също така първо депутатите да спрат с разпространението на фалшиви новини, други пък изтъкнаха, че и в момента има механизми за спиране на даден сайт, а трети поискаха сурово законодателство и дори връщането на затвора за клевета и възможност за съдебна отговорност за оронване на престижа.

За шефката на СЕМ София Владимирова била важна медийната грамотност, която да започва да се изучава още от детската градина. Тя изтъкна, че системата, с която СЕМ следи медийното съдържание, е от 2006 година, а 80% от състава е в пенсионна възраст.

 

 

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top