ДНЕС

Борисов поиска дебат за промените по „Гражданска отговорност“

Председателят на ГЕРБ разпореди на депутатите от партията да не гласуват внесените редакции в Кодекса за застраховането

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува промените в Кодекса за застраховането, които касаят „Гражданска отговорност“ за автомобилите, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат, съобщиха от формацията.

Въпросните поправки бяха предложени между първо и второ четене на законопроекта за промени при застраховането от шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова и касаят реда и условията за определяне на обезщетенията. Идеята е да има таван от 20 000 лв. обезщетение за близките на починал при катастрофа. Освен това сумата ще се изплаща на съпруга, на човека, живеещ на семейни начала с пострадалия, на негово дете или родител. Предвижда се също така ако той има брат или сестра, те също да имат право да получат до 15 000 лв., а 5000 лв. обезщетение по изключение да се дава на други близки на починалия, с които също е имал „емоционални отношения“. Същите размери на обезщетенията трябва да бъдат определяни и от застрахователя на виновния водач или по съдебен ред при смърт или телесно увреждане на човек, предвиждат още предложенията на депутатката от ГЕРБ. Стоянова смята още, че е редно сумите на обезщетенията да важат и за застрахователни събития, настъпили преди влизането в сила на измененията в кодекса.

До предлаганите промени се стигна след тълкувателно решение на ВКС, с което се разшири кръгът на хората, които могат да претендират за материално обезщетение вследствие на смърт на пътя.

От Института за пътна безопасност заявиха в своя позиция обаче, че искането да се фиксира в закон цената на човешкия живот противоречи на основни принципи в правото, на морала и на разбирането на обществото.

„Има планирано обществено осъждане в заседанието на бюджетна комисия в НС за четвъртък и там ще стане ясно точно за какво иде реч в тези промени“, потвърди от своя страна шефката на парламента Цвета Караянчева във връзка с промените в Кодекса за застраховането, след като премиерът Бойко Борисов поиска от депутатите от ГЕРБ да не ги гласуват преди провеждането на широк дебат по темата. Според председателя на НС в никакъв случай не може да се говори за намеса или скъсване на връзката между депутатите и правителството. „Като председател на партията г-н Борисов има право да изказва да изказва мнение и като партиен лидер, още повече, че той е министър-председател и отговаря за политиките в страната. Това е чуване на всяка една тревога и реакция на българските граждани, за да не се получи нещо, което не би допаднало като политика на българските граждани. Защото работата на правителството и на нас като парламент е да работим в полза на българските граждани и аз също съм за такъв дебат по всяка една тема“, коментира Караянчева./monitor.bg

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top